Máte v životě psychopata? 10 signálů, které vás mohou včas varovat

7. února 2018·Životní styl·Redakce

Reprofoto film Osvícení

Mít ve svém životě psychopata může být nejen nepříjemné, ale i přímo nebezpečné. Podobné sklony má však statisticky 1 ze 25 lidí. Jak je ale rozeznat a vymanit se z jejich manipulativních her?

Psychopatie je porucha osobnosti. Člověk se s ní už narodí a prožije s ní celý život. Pro samotného jedince to ještě nemusí být taková tragédie, jeho blízcí si však často vytrpí své. Psychopati nemají schopnost empatie a vcítění se do druhé osoby v běžném smyslu. Jsou sice schopni racionálně odhadnout, jak se druhý cítí a jak bude reagovat na různé situace, nejsou však schopni „cítit s ním“. Ostatní lidi vnímají většinou podobně jako předměty, které jim slouží k nějakému účelu.

Ne nadarmo je množství těchto lidí v manažerských pozicích, obchodu, právu či politice. Psychopati totiž v podstatě splňují vlastnosti ideálního lídra – dovedou přemýšlet s chladnou hlavou, což jim usnadňuje rozhodování, mají vysoké sebevědomí, umí to s lidmi, vědí, jak dosáhnout svého. V některých oborech je zkrátka tato porucha pro člověka výhodou. Mít ale podobného jedince například za manžela nebo za manželku, o to by stál jen málokdo. Pokud se vám takový člověk dostane do života, je lepší včas rozpoznat jeho pravou povahu. Ale jak vlastně?

Jak poznat psychopata?

  1. Necítí vinu
    Psychopat sám vinu necítí. Tito lidé nemají úctu k zákonům, pravidlům ani morálce. Jediné, co je zajímá, je vlastní prospěch. Nezastaví se proto před ničím, dokud nejsou sami ve vážném ohrožení.
  2. Hraná empatie
    Na první pohled se může zdát jako citlivý člověk. Ani by vás to nenapadlo. Veškerá empatie, kterou předvádí, je však jen divadlo. A zpozorovat to můžete už u malých dětí. Ty mohou jen kopírovat emoce, které vidí u přátel a ve svém okolí a na přímý dotaz ohledně jejich pocitů nedokážou odpovědět. Neštěstí ani štěstí druhého s nimi zkrátka nic nedělá.
  3. Úmyslně ve vás vyvolává vinu
    Ačkoli sám vinu necítí, je si tento člověk dobře vědom její moci. Úmyslně ji ve vás bude vyvolávat a psychicky vás trýznit bez mrknutí oka. I kdyby on sám byl prokazatelně tím špatným, donekonečna vás bude přesvědčovat, jak jste mu vy svým chováním ublížili. Nakonec budete mít pocit, že prohřešky psychopata proti vám jsou vlastně jenom vaše chyba.
  4. Je zaměřený jen sám na sebe
    Jelikož není schopný patřičného vcítění se do dalších osob, jediný, kdo ho skutečně zajímá, je on sám. Má o sobě velmi vysoké mínění a pokládá se za lepšího, než jsou všichni ostatní. Tahle póza může na jeho okolí dobře zapůsobit, protože sebejistí lidé mnohdy vyvolávají pocit, že mají na co být hrdí. Tato vlastnost však může být jak určitou výhodou, tak i slabinou. Psychopat totiž není schopný vnímat své chyby a nenahlíží na sebe kriticky. A to se mu může i vymstít.
  5. Pavučina lží
    Psychopat je dobrý lhář. Necítí výčitky, není nervózní, lhát vám bude bez mrknutí oka přímo do tváře. Pokud ho ze lži usvědčíte, nepřestane ani tak. Jen kolem jedné lži upřede celou pavučinu, dokud nebudete dokonale zmatení.
  6. Osobní kouzlo
    Přes veškeré pohrdání druhými lidmi dokáže být psychopatická osoba výborným společníkem. Zapůsobí na vás tím, že přesně odhadne, co se vám na lidech líbí a jak vyvolat vaše sympatie. Nejprve se tváří jako zábavný přítel, kterému na vás záleží. Brzy však otočí a bude si od vás pouze brát to, co zrovna potřebuje. Může jít o peníze, vliv, sex nebo cokoli jiného.
  7. Za své činy nepřebírá zodpovědnost
    Nejen, že o tom přesvědčí vás, on tomu dokonce i sám věří. Chyba je vždycky na té druhé straně, jinak to na světě zkrátka nefunguje. Jakmile by měl psychopatický jedinec převzít zodpovědnost za své činy, zmizí jako pára nad hrncem, hodí všechno na někoho jiného nebo se z toho jakkoli jinak vykroutí.
  8. Ponižuje druhé
    Jelikož jsou pro něj lidé v podstatě jen předměty, které mu mohou být ku prospěchu, není žádný div, když se k nim podle toho chová. Můžete si všimnout, že například nevybíravým způsobem ponižuje kolegu v práci nebo se servírkami jedná jako s póvlem. I když na vás zrovna dělá cukrbliky, tohle by pro vás mělo být jasným varovným signálem.
  9. Vyhrožuje
    Neštítí se ničeho, a když se mu jeho manipulativní hra nalomí, neváhá ani vyhrožovat. Může se jednat o psychické vydírání, kdy hraje zejména na vaše city a váš pocit viny, nebo i skutečné výhrůžky – například zveřejnění citlivých informací, které o vás získal.
  10. Nerespektuje prostor druhé osoby
    Psychopat je dobrý herec a dobře zná roli, kterou se rozhodl před vámi hrát. I když může v prvních měsících působit jako velký sympaťák, později si začnete všímat, že není všechno, jak se zdálo. Například prostor druhé osoby bude respektovat čím dál méně. A že máte i vlastní život, který se ho netýká? To ho nezajímá už vůbec.

Jak se z manipulativní hry psychopata osvobodit?

Odborníci radí vyvarovat se tvrdé konfrontaci, protože psychopat může být nebezpečný. Jakmile jasně pochopí, že mu z vás už nic „nekápne“, nebude váhat vás hodit přes palubu tím nejdrsnějším způsobem.

Aby se neobrátil proti vám, je nejlepší metodou pomalý ústup. Stýkejte se s ním čím dál méně a postupně ochlaďte vaše vzájemné vztahy.

Přesvědčte ho, že to, co si od vás bral, mu už poskytnout nemůžete. Pokud z vás například lákal peníze, tvařte se, že už žádné nemáte. Pokud se pro něj postupně stanete čím dál méně zajímavým, zmizí sám a nechá vás být.

Autor: Barbora Oulehle Pisingerová

Životní styl - další články

Doporučujeme