Výstava Expo se blíží! Český pavilon boduje

19. ledna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Zase se máme čím chlubit! Už za pár týdnů začne v italském Miláně mezinárodní výstava Expo. A italská média označila naši expozici mezi pět pavilonů doporučených k návštěvě - a to hned za domácí pavilon Itálie. Čím jsme si to zasloužili? Dozvíte se uvnitř článku!

Český lesní pavilon – to je to, co stojí za návštěvu na letošním Expu. Instalace bude zahrnovat dvanáct metrů čtverečních živého lesa, automatický pěstební systém, živý přenos z miniaturních kamer na rozměrnou projekční plochu, robotická ramena nebo mikroskopy.

Vraťme se do hodin přírodopisu

Na vyvýšené podložce jsou v půdě zasazené rostliny, na které se intenzivně svítí, takže v nich probíhá fotosyntéza a rostliny raší a pučí.

“V tom pavilonu, který vyrůstá z vody, bude ukrytá organická expozice. Ta bude mít tři zastavení. Je to prezentace České republiky formou živého lesa a interaktivních médií. Další zastavení je v laboratoři života, což je představení české vědy formou uměleckých exponátů současných tvůrců a třetí zastávkou je česká restaurace se zvěřinovou kuchyní a Plzní,” prozradil Frekvenci 1 generální komisař české expozice na Expu v Miláně Jiří František Potužník. 

Český pavilon, navržený architektonickým studiem Chybik&Krystof, postavili jako vůbec první expozici letošní výstavy. Budovy jsou konstruovány coby moduly a dají se po ukončení výstavy rozebrat a použít jinde.

Peníze na expo v Miláně zbyly z Číny

Rozpočet české účasti má dosahovat 180 až 260 milionů korun, z čehož stát přispěje 60 miliony z rozpočtu ministerstva zahraničí. Minulá výstava Expo 2010 se konala v Šanghaji a zbylo z ní 70 milionů, které teď patří do rozpočtu.

Takto by to v našem pavilonu mělo vypadat!

Jednou z tváří českého pavilonu bude i modelka Alena Šeredová, která žije v Itálii.

Životní styl - další články

Doporučujeme