Zima je náročná pro lidi i pejsky. Jak svého chlupáče připravit na náročné období?

21. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Zimní období je před námi a s ním i řada změn, hlavně těch teplotních. Zima bývá náročná nejen pro lidi, ale i pro pejsky. Proto je dobré se na ni náležitě připravit. A to i naše čtyřnohé mazlíčky. S tipy na náročné období přišel magazín Můj chlupáč.

Zásoby na zimu

Pejsci mají v zimě tendenci více jíst. “„Ukládají“ si zásoby jídla na horší časy,” říká odborník na psí výživu pro web Můj chlupáč Jiří Švihálek. Hlavně pokud pejsek bydlí v kotci, je důležité ho trochu vykrmit, ale samozřejmě se nic nesmí přehánět. “Psí nadváha může být zdraví nebezpečná. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc. V zimě u pejsků neupravujeme kvantitu, ale kvalitu – je důležité, aby měli stravu bohatou na vitamíny, živiny a kvalitní tuky,” doplňuje Švihálek. To je pro psy důležité po celý rok, ale v zimě by majitelé měli být více obezřetní. V zimě je také důležité starat se pejskovy o srst, protože ta ho nejvíce chrání. Důležité je i pravidelné kartáčování a používání lososového či konopného oleje. Ten podporuje nejen imunitu, ale i lesklou a zdravou srst.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Vodu? Ne, děkuji

V zimě má pejsek i samozřejmě menší chuť na vodu, ale je důležité jeho pitný režim hlídat. Dobrý nápad třeba je mu do granulí zamíchat trochu teplého vývaru. Tím podpoříte skvěle psí pitný režim a v opravdu mrazivých dnech krásně zahřeje. Jestliže pejsek bydlí venku, jednou za dvě hodiny mu zkontrolujte vodu, aby mu neumrzla.

Oblečení vede

Že by pejskové nemohli nosit oblečení? Ani omylem, ale i tak je to častá otázka mnoha chovatelů. Někteří to považují za módní doplněk. Pokud máte kokršpaněla nebo bernardýna, tak obleček samozřejmě nepotřebujete. Jestliže máte krátkosrsté plemeno, které je venku hodně aktivní, obleček také nepotřebujete. Naháči a pejsci, kteří nejsou moc aktivní, ale oblečení určitě přijde vhod. Pomůže bránit podchlazení pejska. O podchlazení mluvíme, pokud klesne teplota pejska pod 35 °C.

Buďte venku aktivní

Aby neklesla teplota psa a nedošlo k podchlazení, tak v době, kdy mrzne, buďte s pejskem opravdu aktivní. Motivujte ho ke sportu a k aportu. Jestliže jdete do obchodu, raději ho nechte doma, než ho přivázat u krámu. Pokud vidíte, že je pes unavený a už není tolik aktivní, běžte domů. Klesne-li teplota hodně pod bod mrazu, zkraťte venčení na co nejméně.

Dávejte pozor na tlapky

Když začne sněžit, je také důležité se postarat o pejskovy tlapky. Průmyslová sůl, kterou se sypou silnice a chodníky, může hodně dráždit. “Pejsci jsou také zvyklí se čistit a sůl pak lízat. Tím si mohou způsobit nehezké zažívací problémy. Po každém venčení packy omyjte vlažnou vodou a namažte speciálním balzámem na tlapky pro psy nebo kokosovým olejem, který je také dobrý. U dlouhosrstých plemen mírně ostříhejte srst kolem tlapek, aby v nich nenamrzal a nehrudkovatěl sníh,“ radí Jiří Švihálek. Jestliže doma máte chladné podlahy, pro pejska to může být nepříjemné. Když pes leží na zemi, dejte mu na jeho “místo” deku nebo podložku, ať mu není zima.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Životní styl - další články

Doporučujeme