Změny od května: Protikuřácký zákon, omezení prodeje alkoholu a novinky v MHD

1. května 2017·Články·Redakce

Nejvýznamnější novinkou letošního května je, že v platnost vstupuje hodně diskutovaný protikuřácký zákon. Změny jsou i v provozu MHD v Praze a hromadné dopravy ve Středočeském kraji.

Na Světový den bez tabáku, tedy 31. května, začne platit protikuřácký zákon, který plošně zakazuje kouření v hospodách, barech a restauracích. Lidé budou moci používat uvnitř těchto objektů jen vodní dýmky a elektronické cigarety, které ale budou zakázány ve školách, nemocnicích, prostředcích veřejné dopravy, dětských hřištích, sportovnách a obchodních centrech.

V souvislosti s protikuřáckým zákonem dojde i k omezení prodeje tabákových výrobků či alkoholu. Platit bude zákaz prodeje alkoholu na akcích pro děti, na sportovních akcích si budete moci dát jen pivo nebo víno. Alkohol se nebude smět prodávat osobám, které jsou zjevně opilé nebo pod vlivem jiné návykové látky.

V pražské MHD posílí metro. Nově budou také všechny noční spoje jezdit v číselných řadách začínajících devítkou, která nahradí dosavadní pětku. To se týká tramvají a nočních autobusů v Praze i Středočeském kraji. Trvalé změny najdou cestující nawebu pražského dopravního podniku.

Náhrada mzdy bude od 1. května i 120 tisíc. Pokud je zaměstnavatel v platební neschopnosti, stát vám vyplatí náhradu mzdy. Peníze dostanete jako náhradní výplatu od úřadu práce. Mzdové nároky může zaměstnanec uplatnit nejpozději do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů následujících ode dne, kdy jsou informace o možnosti uplatnit mzdové nároky zveřejněny na úřední desce Úřadu práce České republiky, jsou-li splněny další podmínky stanovené tímto zákonem.

Další změny zákonů a vyhlášek od 1. května 2017 najdete zde.

Články - další články

Doporučujeme