Alena Schillerová: Ministrovi zdravotnictví věřím. Jeho PES mě uspokojil

2. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). (Foto: ČTK)

Nový daňový balíček ještě ani nestihl projít Senátem, a už nyní způsobuje řadu kontroverzí. Prezident Zeman v úterý oznámil, že ho kvůli výraznému zvýšení daňové slevy na poplatníka plánuje vetovat. Právě s touto částí přitom nebyla spokojená ani ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Fakt, že byl balíček odhlasován v této podobě považuje za naschvál ze strany koaličního partnera. 

Nový daňový balíček o zrušení superhrubé mzdy vyvolal v koalici řadu konfliktů. Rozkoly ve vládě ale podle ministryně nemohou omezit její funkčnost. “V této době by bylo trestuhodné položit vládu,”uvedla v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

“Myslím si, že by to občané tomu, kdo by toto způsobil, oprávněně spočítali u voleb a měli by pravdu. Jsme v tak těžké krizi, že tahle země potřebuje stabilní vládu. I když ty vztahy nejsou ideální. Nebudu říkat, že jsou, to není pravda. Ale ono to historicky nebylo v žádné koalici. Ono i v rodině jsou složité vztahy. Takže toto není na pořadu dne. My uděláme všechno pro to, abychom vládu udrželi do voleb. A teď v této krizi je to velmi, velmi klíčové,” nechala se slyšet.

Potřebujeme, aby se lidé nebáli utrácet

Cílem balíčku podle ní bylo hlavně pomoci zaměstnancům a zvýšit ochotu lidí utrácet. “V této těžké ekonomické krizi potřebujeme, aby se lidé nebáli utrácet,” uvedla ministryně.

Ta sice přiznává, že ochranná opatření pořádně zamávají s českou ekonomikou, zároveň ale ministra zdravotnictví naprosto podporuje. “Je to vědecky založený člověk a vysoce erudovaný odborník,” uvedla Schillerová a dodala, že Blatný své kroky konzultuje se zkušenými epidemiology z Evropy i dalších částí světa.

Ministrovi zdravotnictví rozumím

Jedním z opatření, která jsou nejvíce kritizovaná, bylo zavření malých obchodů. To se nelíbí ani Schillerové, je pro něj ale podle ní dobrý důvod. “Oni mi to vysvětlovali tak, že když lidé přijdou do supermarketu, kde oni pohlídají nějaké ty metry a košíky a tak dále, tak se to tam nějakým způsobem reguluje a ta mobilita je do určité míry regulovaná. Kdežto když se rozptýlí po malých obchodech, tak ta mobilita se mnohem více zvedne. Mají to podložené různými propočty a různými  modelacemi, prostě mu musím věřit,” popsala ministryně.

Schillerová má v Blatného podle svých slov velkou důvěru. “Já zatím skutečně rozumím tomuhle ministrovi zdravotnictví. Když mu kladu jednoduché dotazy, dostávám odpovědi, které mě uspokojí. Uspokojil mě ten jeho PES. To jsem vždycky chtěla, abychom takového PSA měli,”pochvaluje si.

Zprávy - další články

Doporučujeme