Ekonom Lukáš Kovanda: Zrušení superhrubé mzdy je dobrý krok, zaměstnanci si polepší

26. listopadu 2020·Články·Barbora Pisingerová

Ekonom Lukáš Kovanda. (Foto: ČTK)

Minulý týden schválila Poslanecká sněmovna zrušení institutu superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka, nyní návrh putuje do Senátu. Člen ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda ho vítá jako krok správným směrem. Díky němu si totiž zaměstnanci výrazně polepší. 

Sněmovna minulý týden schválila významné daňoví změny. Zrušena má být superhrubá mzda a zároveň se má nápadně zvýšit sleva na poplatníka.“Takzvané zrušení superhrubé mzdy je dobrý krok. Zaměstnanci si vesměs polepší, a to poměrně výrazně,” okomentoval v pořadu Press klub hlavní ekonom Trinity Bank a člen ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda v rozhovoru s Romanou Navarovou.

“Člověk, který bere 17 tisíc hrubého, tak když započteme i navýšení slevy na dani, tak jeho čistý příjem v příštím roce stoupne z letošních 13 780 Kč na 15 130 Kč, to znamená o nějakých 1300 korun. Člověk, který bere zhruba mzdu odpovídající průměru 34 tisíc hrubého, tak si z 25 500 polepší na 28 tisíc korun měsíčně,” vypočítal.

Více než 20 tisíc korun ročně

Pokud návrh projde Sněmovnou, mají se podle něj čeští zaměstnanci na co těšit. “Člověk s průměrnou mzdou si v čistém za příští rok přilepší o více než 20 tisíc korun, a to je opravdu výrazné přilepšení v tomto těžkém čase. Příští rok bude těžký, ne že ne, a určitě to podpoří spotřebu těchto lidí a kola ekonomiky, aby se začala zase rychle otáčet,” myslí si.

Ne všechny kroky vlády z poslední doby ovšem Kovanda kvituje s povděkem. Například uzavření malých prodejen je podle něj zcela nesmyslné. “Ekonomicky dává smysl, aby byly malé obchody v České republice otevřeny. Myslím si, že by to riziko tolik nezvýšilo,” je přesvědčený.

Články - další články

Doporučujeme