Břehouš se stal rekordmanem. Bez přestávky zdolal 13 tisíc kilometrů

16. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Břehouš rudý. (Foto: Shutterstock)

Běhouš rudý se stal létajícím rekordmanem. V září se vydal na cestu z Aljašky na Nový Zéland a bez přestávky uletěl přes 13 000 kilometrů. Podle zahraničních médií tak překonal svůj vlastní rekord, který se mu podařil loni. Informoval o tom The Times.

Na svou každoroční pouť se vydal pták, ornitology nazývaný 4BBRW, z Aljašky 17. září. Na Nový Zéland dorazil letos po 239 hodinách, což je téměř deset dní. Díky tomu se zapsal do nejdéle zaznamenaného letu.

Pták překonal i vlastní rekord z minulého roku. Z GPS je zřejmé, že urazil neuvěřitelných 13 040 kilometrů. Ne nadarmo se tak břehouši rudému přezdívá “stíhačka”. Má dobrý aerodynamický tvar těla, to mu při letu velmi nahrává a řadí se mezi nejvytrvalejší letce v ptačí říši.

Důležité pro něj je, se před cestou pořádně vykrmit. Půlku jeho hmotnosti pak tvoří tukové zásoby. Přesto průměrná rychlost břehouše dosahuje 88 kilometrů v hodině. Během cesty se nezdržuje ani spánkem či potravou. Soustředí se pouze na jediné, a to je doletět k cíli.

Právě tento druh ptáků je podle ornitologů důkazem, že spíš o náročnou překážku jde v případě Tichého oceánu, který musí při přeletu na Nový Zéland překonat, o skvělý ekologický koridor. Využívají totiž větrů a během cesty jsou v poměrném bezpečí před nemocemi a predátory. Zpět na sever se vydávají v březnu.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme