Každý nalezený vlévá záchranářskému psovi naději do žil, uvádí vedoucí K9 RESCUE

14. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Čeští záchranářští psi se řadí k těm nejlepším. Létají po světě, hledají ztracené děti a pomáhají při živelných katastrofách. Jejich páničci přitom z řad záchranářů ani nejsou. Jsou to dobrovolníci různých profesí. Informoval o tom televizní magazín Víkend.

Rasa u záchranářského psa nehraje vůbec žádnou roli. Tito pejsci nejsou pro jejich majitele hračka nebo módní doplněk. Je to parťák pro život. Každý majitel psa by se mu měl věnovat dvě hodiny denně, aby se nenudil,” uvedl v pořadu vedoucí K9 RESCUE Jaroslav Sedlák.

Právě K9 RESCUE je parta dobrovolníků, která učí pejsky, jak zachránit člověka. Velice často se pak právě tito psi účastní zahraničních záchranných akcí jako například zemětřesení v Turecku, které bylo v roce 1999.

Občas musí pejsky v beznadějných situacích jejich psovodi povzbudit, aby měli radost a motivaci hledat pohřešované v sutinách. “Oni bytostně milují člověka, takže každý nalezený jim vlévá naději do žil. Takže v tom případě jsme museli občas imitovat nález živého člověka, že jsme požádali kolegu nebo přihlížejícího, aby se nám schoval. A psi měli velkou radost, že je našli,” popisuje Sedlák.

Velice důležitý je u záchranářských psů čich a měli by mít rádi lidi. Neměli by být konfliktní a měli by mít chuť do práce,” uvedla v reportáži veterinářka Alena Vrátná. Všichni dobrovolníci se svými pejsky stráví minimálně dvě hodiny denně na zkouškách, závodech, soustředěních nebo zásazích. Tato dřina jim ale za to stojí, protože zachraňují lidské životy, a to jim přináší radost.

Zprávy - další články

Doporučujeme