Česko čekají nejdražší Vánoce v historii. Podraží dárky i suroviny

23. října 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Letošní svátky budou opět o něčem jiném, než jen o tom, kdo dá honosnější dárek. Podle ekonomů a prodejců budou skromější, lidé by měli očekávat, že vše podraží. Podle serveru tn.cz se také Česko potýká s nedostatkem brambor, podraží i majonéza. Takže se nabízí otázka, zda vůbec bude na každé vánoční tabuli oblíbený bramborový salát?

Na Vánoce se podle zpravodajského serveru tn.cz lidé dočkají vysokého zdražení. Na vině jsou vysoké ceny energií, nedostatek přepravních kontejnerů nebo špatná úroda. Prodraží se i cukroví nebo samotná výzdoba. Budou to nejspíš nejdražší svátky za posledních deset let.

Kapři podraží

Bude to nejdražší hostina v historii. V příštích týdnech a měsících se všechno vydá nahoru,” uvedl pro tn.cz ekonom Lukáš Kovanda. Kvůli energiím a rostoucím mzdám v rybářství podraží také kapři. Zdražení bude o 10 až 20 procent. Bramborový salát na tom také nebude o nic lépe. Majonéza zdraží také o 10 až 12 procent a za zeleninu si připlatíme také. Důvodem je zejména dlouhá zima a časté deště u nás i v zahraničí, a tak úroda není nic moc. Brambory podraží až o deset procent.

Velké dárky nahradí ty malé a skladné

Také velkých dárků se většina z nás nedočká a budou převyšovat tzv. měkouše. Prodejci hraček počítají, že bude k dostání více plyšáků než stavebnic či panenek. Výrobci musejí přemýšlet, jak vyplnit každý metr krychlový místa uvnitř přepravních kontajnerů,” uvedl pro CNN David Garfield, analytik z filmy AlixPartners. Všech dárků se také dotkne inflace. Kvůli zdražujícímu se benzínu a naftě se také prodraží doprava z e-shopů. Levné zásilky z Číny se také již neoplatí, jelikož se na ně od léta začalo vztahovat clo.


Zprávy - další články

Doporučujeme