Dálniční známky mají podražit? Roční časový kupon by mohl stát až 2000 korun

30. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Státní fond dopravní infrastruktury

Podle Ministerstva dopravy by mohlo s přechodem na elektronické dálniční kupony dojít i na zdražení dálničních známek. Novela zákona, s jakou resort přišel, počítá s limitem 2000 korun. Ke zdražení časových kuponů zatím nedošlo z toho důvodu, že by to k řidičům nebylo fér vzhledem k množství oprav, uvedl resort dopravy.

V pátek Sněmovna odmítla návrh ODS, který by uložil ministru dopravy Danu Ťokovi zlevnit poplatek za časové kupony. “Já si prostě myslím, že když stát nedokáže poskytovat veřejný statek v kvalitě odpovídající 21. století a odpovídající tomu, co známe ze zahraničí, že nemá nárok vedle daní vybírat ještě další poplatek,” uvedl ve Sněmovně Jan Skopeček (ODS). Proti tomuto usnesení však byla vládní koalice spolu s poslanci KSČM a Piráty.

Podle resortu dopravy je však současná cena za roční kupon, která činí 1500 korun, adekvátní a zohledňuje kvalitu dálnic v České republice. “Cena dálničních známek zůstává v posledních několika letech nezměněna a roční kupon stojí stále 1500 korun (měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun, pozn. red.). Vůči řidičům by vzhledem k množství oprav na silnicích nebylo fér dálniční známku zdražovat. Ceny dálničních známek se nezvýšily od roku 2012, i když kvůli růstu cen a inflace by kupon mohl stát o několik stokorun víc. Ve stávajících cenách dálniční známky je právě zohledněn velký rozsah oprav a modernizací, které v posledních letech probíhají,” uvedla pro server Echo24 mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Zavedení elektronických dálničních kuponů plánuje resort na 2021. Současně s tím by mohlo přijít i zdražení, se kterým novela zákona počítá. Podle mluvčí Rezkové však elektronické časové kupony a navýšení ceny spolu nesouvisí. “Samotná změna způsobu úhrady časového poplatku nemá vliv na výši časového poplatku. Limit jsme v zákoně obecně navýšili na 2000 korun s ohledem na vývoj v dalších letech. Nejedná se nicméně přímo o zvýšení ročního poplatku, neboť konkrétní výši časového poplatku stanoví nařízením vláda,” vysvětlila mluvčí.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka by v budoucnu mohly být elektronické dálniční kupony kontrolovány pomocí mýtných bran. Český úředníkům by měli pomoci se zavedením elektronických dálničních známek zkušenostmi nabití Rakušané.

Zprávy - další články

Doporučujeme