Dvojice vydřela do skály nápis a pak ho smazala. Stupidní exhibice, rozčiluje se šéf CHKO

1. srpna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / CHKO Český ráj

V honbě za lajky na sociálních sítích měla mladá dvojice poničit pískovcovou skálu v CHKO Český ráj. Pár do skály vyryl název svého společného instagramového profilu, a aby po sobě zahladil stopy, následně ho zase vydřel. Šéf správy chráněné krajinné oblastí Jiří Klápště jim teď nemůže přijít na jméno a nazývá akt stupidní exhibicí.

Mladá česká dvojice umístila na Instagram snímek, na němž je do pískovce v rezervaci Příhrazské skály vyrytý název jejich společného profilu. Aby po svém zásahu následně smazala stopy, nápis pak ze skály zase vydřela. Snímek se však dostal až k očím správy chráněné krajinné oblasti, která z kroku rozhodně radost neměla.

“Stupidní exhibice v CHKO Český ráj,” upozornil šéf správy CHKO Jiří Klápště na oficiálním Facebooku chráněné krajinné oblasti a čin dvojice ostře zkritizoval.

“Na základě podnětu jsme dnes prověřili údajné poškození skal v přírodní rezervaci Příhrazské skály. Ptáte se, co se stalo? Zkrátka někteří z nás v honbě za lajky na sociálních sítích nebo v domnění, že to ocení budoucí generace, ryjí svoje podpisy do pískovcových skal. Ti extra arogantní či extra hloupí se u svých výtvorů vyfotí a dopíší srdceryvný příběh o svém dobrodružství. A právě důkaz o takové hlouposti se nám dostal do rukou. V tomto případě však ještě dotyční ‘umělci’ svoje dílo po zapózovaní smazali. Jak? Vydřeli jej ze skály, hloupost lidská je bezbřehá…!” objevilo se v úterý na stránce.

Někteří lidé však nedokázali uvěřit, že by byl někdo něčeho takového skutečně schopen a nápis považovali za pouhou fotomontáž. “Galerii jsme doplnili o fotografii ze soboty 27.7.2019 (zaslanou návštěvníkem této lokality), která prokazuje existenci tohoto nápisu,” dodal však Klápště, podle kterého o skutečnosti díla nemůže být pochyb.

STUPIDNÍ EXHIBICE V CHKO ČESKÝ RÁJNa základě podnětu jsme dnes prověřili údajné poškození skal v přírodní rezervaci…

Zveřejnil(a) CHKO Český ráj dne Úterý 30. července 2019

Dvojice sice všechny své profily po provalení činu smazala, médiím se však přesto podařilo ji vypátrat. “Stránky máme už dlouho, cestujeme už několik let a chováme se opravdu s respektem. Někdo měl zájem zlikvidovat naše stránky tímto stylem, že stáhl naši fotku a použil Photoshop nebo něco. Nelíbí se nám to a otravuje nás to,” uvedl pro iROZHLAS.cz podnikatel Roman Toušek, který se měl na vyrytí nápisu podílet. Podle něj je všechno smyšlené a za myšlenkou stojí někdo, kdo se mladý pár snaží očernit.

Hmotnou škodu podle Klápště vyčíslit nejde. “Lidé, kteří zasahují do těch skal, si vůbec neuvědomují, že pomáhají k destrukci skal, které se tady vytvářejí miliony let, protože do těch rytin poškození vniká voda, dochází k erozi a skály se velmi devastují. Ten proces je rychlý, skála to pocítí velmi výrazně,” vysvětlil odborník.

Zprávy - další články

Doporučujeme