FOTOGALERIE: Německo si připomíná 25 let od sjednocení

3. října 2015·Zprávy·Redakce

Příchod běženců je pro Německo podobně velká výzva, jako bylo znovusjednocení země v roce 1990. Prohlásil to dnes ve Frankfurtu nad Mohanem na oslavách 25. výročí sjednocení prezident Joachim Gauck.

“Stejně jako v roce 1990 nás čeká výzva, která zaměstná několik generací,” řekl Gauck k současnému příchodu uprchlíků do Německa. “Na rozdíl od tehdejší doby ale nyní musí srůst dohromady to, co k sobě dosud nepatřilo. Východní a západní Němci měli přece jen společnou řeč, sdíleli kulturu a dějiny,” podotkl.

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém poselství adresovaném německým představitelům napsal, že v současné komplikované mezinárodní situaci je velmi důležité nepřipustit “vzájemné odcizení” obou zemí. Podobně se ve svém blahopřání vyjádřil bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, který bývá označován za “otce” německého sjednocení. 

Oficiálních oslav ve Frankfurtu se zúčastnila i kancléřka Angela Merkelová a premiéři všech 16 německých spolkových zemí. Bývalí prezidenti Sovětského svazu a Spojených států Michail Gorbačov a George Bush starší, stejně jako někdejší německý kancléř Helmut Kohl, ze zdravotních důvodů účast odmítli.

Zprávy - další články

Doporučujeme