Frekvence 1: Majitelé soukromých pražských divadel vyzvali ministra kultury Zaorálka k rezignaci!

10. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

čtk

Producent a majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg sepsal velikonoční výzvu k odstoupení ministra kultury Lubomíra Zaorálka, ke které se postupně připojují další pražské soukromé scény. Vadí jim, že ze schválené částky na záchranu kultury ve výši 1,07 miliardy nepůjde do nedotovaného sektoru ani koruna.

Ve výzvě se píše, že svým krokem ministr zničí mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur ale hlavně herců, zpěváků a dalších profesí.

V závěru textu producenti píší: “Proto prosím odstupte, ať se může někdo pokusit napravit škody, které jste napáchal. Ale ještě před tím složte účty veřejnosti, ať ví, kam tyto prostředky posíláte a kolik jich dostali dosud.”

“Výzvu jsem zaslal také premiéru Andreji Babišovi. Zatím jsem reakci nedostal,” řekl Frekvenci 1 Lichtenberg.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek dostal od rádia Frekvence 1 k celé situaci dotaz. “Tohle byl balíček první pomoci, jak jsem to nazval. A byl jsem odhodlán jednat s dalšími divadelníky a producenty. Takovému jednání neprospěje, pokud někdo začne používat výzev a výroků tohoto typu. Já nevím, mě to přijde jako nešťastný úlet. Nemění to nic na mém odhodlání se bavit. Zvláště, když se bude jednat slušně a korektně, když si budeme věřit navzájem, že máme společný zájem, já nemám zájem pomáhat jen tak někomu, kdo se mi líbí,” odpověděl.

“Mám zájem hledat co nejférovější přístup, to je těžké, protože je těžké vytvářet nové nástroje, chovat se korektně a nikoho nenechat bokem. Ale já sám jsem říkal: Nikoho nechceme hodit přes palubu, tohle je situace, kterou nikdo nezavinil a my se musíme snažit pomoci, to je teď role státu,” reagoval Zaorálek.

Celý text výzvy ministru kultury

Velikonoční výzva k odstoupení ministra kultury Zaorálka. Zachraňte nedotovanou kulturu!!!
Pane ministře, vyzýváme vás k okamžitému odstoupeni z funkce ministra kultury, protože jste svými včerejšími kroky (a nejen jimi) rozhodl, že z částky 1.070.000.000,- Kč určené vládou na záchranu české kultury zasažené koronavirem nepůjde do nedotovanou sektoru ani jediná koruna.

Tímto krokem, když se vám to nedařilo svým mocensko cenzorským způsobem, zajišťujete úplnou likvidaci toho segmentu kultury. Zničíte mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur, pořadatelů, producentů a hlavně desítky tisíc herců, zpěváků a všech dalších profesí, které jsou na tyto subjekty navázány. Přitom všichni, na rozdíl od vás, v této nelehké situaci aktivně pomáhají v boji s koronavirem.

Vy jen nebývalým způsobem doslova rozhazujete veřejně prostředky mezi již beztak nabobtnalé instituce a mezi své protekční oblíbence. Proto, prosím, okamžitě odstupte, ať se někdo může pokusit napravit škody, které jste napáchal. Ale ještě před tím složte účty veřejnosti, ať ví, kam tyto prostředky posíláte a kolik jich dostali dosud. A pak, prosím, rychle odejdete. Nikomu chybět nebudete.

Oldřich Lichtenberg

Autor: Luboš Procházka

 

Zprávy - další články

Doporučujeme