Hygienici: Další žena s podezřením na koronavirus je Na Bulovce

29. ledna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Další žena s podezřením na koronavirus byla převezena do pražské Nemocnice Na Bulovce, čeká se na výsledky testů. V Praze se od pátku prověřovalo včetně ní sedm lidí, dva za posledních 24 hodin. Na webu o tom ve středu informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

Podle aktuálních údajů je novým koronavirem nakaženo v Číně přes 5900 lidí, zemřelo 132. Počet infikovaných v cizině se zatím počítá v řádu desítek, čtyři jsou v Německu. V Česku se koronavirus ještě neobjevil.

“Za uplynulých 24 hodin testem prošly dvě osoby. U šesti osob výsledky testů nákazu vyvrátily, u jedné pacientky hospitalizované v Nemocnici Na Bulovce pražští hygienici na výsledky čekají,” uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Za zásadní hygienici považují negativní výsledek u čínského turisty, který byl do nemocnice s příznaky podobnými chřipce převezen v pondělí.

Pokud se člověk vrátil z Číny nebo mezinárodních letišť a pociťuje příznaky jako při chřipce, bolí ho svaly, má potíže s dýcháním a kašel, měl by podle odborníků telefonicky kontaktovat svého lékaře. Ten potom rozhodne o dalším postupu.

Pokud se rozhodnou pacienta testovat v Národní referenční laboratoři, do negativního výsledku zůstane hospitalizovaný. Pokud by se koronavirus potvrdil, musí výsledek ještě ověřit laboratoř v Berlíně.

Kromě Prahy prověřovali podezření také ve Zlínském kraji, Moravskoslezském kraji a v Pardubicích.

Zprávy - další články

Doporučujeme