Kočky a vajíčka: Za jakých podmínek je mohou jíst a jaká jsou rizika?

18. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Blíží se Velikonoce a v mnoha domácnostech budou lednice najednou plné vajec. Pokud je to i váš případ a přemýšlíte, že by vám s konzumací mohli pomoci domácí mazlíčci, možná se vám vybavily zkazky o nebezpečnosti vaječných žloutků. Co je na tom pravdy a zdali mohou být vajíčka pro kočky opravdu nebezpečná odhalil veterinář Eric Barchas.

Pokud si pamatujete na protivaječné šílenství z minulých dekád, během něhož se lidé obávali, že vaječné žloutky způsobují vysoký cholesterol a infarkty, možná vajíčka svým kočkám raději vůbec nedáváte. Od té doby však výzkumy urazily velký kus cesty a dnes již víme, že je to s tím cholesterolem trochu složitější. Tématu se podíval na zoubek zkušený veterinář Eric Barchas a na specializovaném serveru odhalil, jaká rizika jsou skutečná a kde nás straší pouze mýty. 

To, co lidem skutečně způsobovalo zdravotní problémy, nebyl ani tak cholesterol, jako ateroskleróza, neboli kornatění tepen, ke kterému dochází, když se tuk ukládá do stěny tepny a snižuje tak její průchodnost. Něčím takovým však kočky naštěstí netrpí.

U koček dochází ke dvěma typům srdečních nemocí. Jednou z nich je hypertrofická kardiomyopatie. Ta je obvykle dědičná a životní styl na ni podle zvěrolékaře nemá valný vliv, i když ji obezita může zhoršovat. Tou druhou je dilatační kardiomyopatie, která je spojená s nedostatkem taurinu.

Veterinář má pro páníčky dobrou zprávu. Toto onemocnění se podařilo prakticky vymýtit díky přidávání taurinu do kočičího krmiva. “Mimochodem, vajíčka jsou báječným zdrojem taurinu,” prozradil paradoxně.

Existují tedy nějaká skutečná rizika? Podle Barchase můžete své kočce zavařit jedině tak, že ji budete krmit výhradně vajíčky. V takovém případě by jí totiž chyběly určitě živiny, které vejce neobsahují. Pozor byste si taky měli dávat na vejce solená.

Kočičímu organismu podle veterináře neublíží ani vajíčka syrová, ale v takovém případě existuje vždy o něco vyšší riziko spojené s mikroorganismy, než u vajec, která byla uvařená. Velké nebezpečí však zvířeti obvykle nehrozí.

Zprávy - další články

Doporučujeme