Proč nám kočky ukazují svá břicha? Kvůli pohlazení to nebývá

12. dubna 2019·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Vyvalená kočičí bříška přímo lákají k tomu, aby je člověk podrbal či pohladil. U řady koček však může následovat podrážděná reakce a vy se možná ptáte, co to zvíře vlastně chce. Expertka na kočičí chování Jane A. Kelley zná odpověď!

Jane A. Kelley, jejíž blog o kočičím chování získal několik ocenění, se rozhodla podívat na zoubek častému kočičímu rozmaru. Kočky se často rozvalí a odhalí svá hebká břicha, jako by nás lákaly k pohlazení. Když se však člověk přiblíží a začne na kočku sahat, může ho překvapit negativní reakce zvířete. Proč to tedy kočky dělají, když si nepřejí být hlazeny?

Ze všeho nejdříve je nutno připomenout, že kočičí břicho je velmi zranitelná oblast. Životně důležité orgány jsou jen několik milimetrů pod pokožkou a jejich poranění by mohlo být pro kočku osudné. Není proto žádný div, že si tuto oblast úzkostlivě střeží.

Na rozdíl od psů tedy kočičí členové domácnosti obecně nejsou příliš velkými fanoušky drbání břicha. Najdou se samozřejmě i výjimky, které tuto aktivitu milují, většina koček je ale spíš ostražitá a některé z nich břicho neodhalují prakticky vůbec.

Pokud vaše kočka ukazuje své bříško, je to velká známka důvěry a důkaz toho, že se ve vaší domácnosti cítí bezpečně a dobře. Okamžitý hladící “útok” je však pro některá zvířata v podstatě narušením důvěry, kterou vám prokazuje.

Pokud si nemůžete pomoct a toužíte po tom bříško pohladit, radí Kelley jednoduchý trik. Místo přímého kontaktu bez varování zvolte jemnější cestu a začněte kočku hladit třeba na boku. Je ale potřeba věnovat pozornost jakýmkoli signálům, které ukazují, že je kočka nespokojená, nebo že jí něco vadí. Pokud si všimnete, že například mění polohu uší nebo začíná mrskat ocasem, je to jasná známka toho, že si přeje, abyste přestali.

Články - další články

Doporučujeme