Mohou kočky žárlit stejně, jako lidé? Tady je odpověď

11. dubna 2019·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Pokud doma chováte více koček, případně kočku a další zvířata, možná jste zažili situaci, kdy vám přišlo, že váš mazlíček projevil svou žárlivost. Odpočívali jste například s přitulenou kočkou, když se nenápadně přiblížila druhá. Jedna z nich pak na druhou mohla zaútočit a na místě nadále zůstala jen jedna z nich. Připadá vám to povědomé?

Člověk má v podobné situaci tendenci nazírat kočičí chování lidskýma očima, a jako logické vysvětlení se proto jeví žárlivost. Kočky zjevně soupeří o vaši pozornost, že? Nebo jak to tedy vlastně je?

Abychom na tuto otázku mohli odpovědět, je potřeba podívat se trochu do historie. Odbornice na kočičí chování Rita Reimers upozorňuje, že není radno zapomínat na to, že jsou kočky ze své podstaty velice teritoriální zvířata. V přírodě spolu zcela běžně soupeří o zdroje, jako je čistá voda, jídlo, či v případě kocourů i samice. Svá teritoria si přísně střeží, přičemž kočky zůstávají na ještě menší ploše, než kocouři. 

Ačkoli mají vaše kočky nepochybně všeho dostatek, jejich přirozenost jim zkrátka velí, aby se příliš nedělily. Součástí zdrojů, o které spolu soupeří, jste však i vy a vaše pozornost. Nejde tedy o žárlivost v pravém slova smyslu, jako spíš o přirozenou rivalitu.

Jak se soupeření projevuje?

  1. Boje: Obvykle zahrnují údery pacičkou, výhružné zvuky nebo honění se. Většinou nejsou nebezpečné a kočky si navzájem neublíží.
  2. Schovávání se: Kočky, které se cítí ohroženy dominantnější kočkou, se mohou schovávat poté, co je druhé zvíře zastraší.
  3. Vyprazdňování se na špatných místech: Pokud se kočka cítí ve stresu či úzkostně, může začít vylučovat mimo svou toaletu, a to zvláště v případě, že si dominantní kočka bedýnku nárokuje a dává to slabší kočce najevo.

Co s tím?

Podle Rity Reimers je to nejlepší, co můžete udělat, věnovat svým kočkám čas. Pokud jich máte více, může to být trochu náročné, ale každá z nich by pro sebe měla mít dostatek času stráveného s vámi jeden na jednoho. Abyste zamezili stresu, věnujte zkrátka všem svým kočkám stejně pozornosti.

Články - další články

Doporučujeme