Lední medvěd překvapil rybáře. Ukradl mu náčiní a zahnal ho do auta

4. května 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Rybář Andrej Rybakov je vždy připravený na to, že by během svých lovů mohl potkat medvěda. Nečekal ale, že by se mohl setkat s ledním medvědem, který mu navíc ukradl jeho rybářské náčiní.

Jednačtyřicetiletý rybář Andrej Rybakov lovil minulý týden u vesničky Khandyga, která je vzdálená zhruba 400 kilometrů od Jakutska. “Seděl jsem, rybařil a medvěd se ke mně zničehonic přiblížil zezadu. Nic jsem neslyšel, ale nebyl to obyčejný medvěd. Byl to lední medvěd,” svěřil se překvapený rybář. Hned popadl prut a vrták na led a utekl do bezpečí svého vozu. Odtud pak natočil počínání zatoulané šelmy, kterou mezitím zaujalo nářadí, které nechal na místě. “Došel až mým dalším prutům, ale žádné ryby na nich nejsou. Nemůžu tam teď jít, sedí a hlídá,” komentoval na videu muž. Původně se chtěl ke svým potřebám vrátit, ale šelma na něj útočila vždy, když se jen přiblížil.

Medvědovi ale zřejmě tolik nevadilo, že žádné ryby nenašel, vzal si alespoň návnady a další rybářské náčiní. I když na něj muž z auta křičel, medvěd si ho nevšímal. Experti si původně mysleli, že by se mohlo jednat o albína medvěda hnědého, nyní se však přiklánějí k názoru, že jde opravdu o ledního medvěda.

Ten se zatoulal necelých tisíc kilometrů od svého obvyklého teritoria u Severního ledového oceánu. Zřejmě se jedná o stejného jedince, který byl zhruba před měsícem viděn u města Batagaj. Šelma od té doby cestuje na jih a rozhodně nevypadá podvyživeně. Úřady přesto po medvědovi vyhlásili pátrání, chtějí ho uspat a vrátit do jeho přirozeného teritoria.

Koktejl - další články

Doporučujeme