Miloš Vystrčil: Věřím tomu, že i bez nouzového stavu dokážeme epidemii zkrotit

26. prosince 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Miloš Vystrčil (Foto: Frekvence 1)

Hostem našeho Press klubu byl Předseda senátu Miloš Vystrčil. S Čestmírem Strakatým mluvili o změně vlády a Předseda jí dal pár rad pro dobré vládnutí! Také si je vědom toho, že ji nečeká nic jednoduchého.

Nová vláda to nebude mít jednoduché

Od pátku minulého týdne máme novou vládu. Co od ní čeká osobně pan předseda? “Já očekávám slušnost, komunikaci s veřejností a tvrdou práci. Nová vláda to nebude mít jednoduché. Musí však vládnout jinak, než dosavadní vláda. Pod tím si představuji právě tu slušnost a komunikaci. Tedy říkat lidem to, co dělám, proč to dělám a jít příkladem. Nemůžu říkat, aby nelhali, když sám lžu…Hospodářské a finanční výsledky nejsou jediným ukazatelem toho, zda se máme dobře. Patří tom například i to, jak se k sobě chováme, jestli držíme slovo, a jestli se na sebe usmíváme,  nebo naopak mračíme,” říká Miloš Vystrčil.

Bylo by dobré, kdyby k povinnému očkování nedošlo

Ve zprávách vláda tvrdila, že neprodlouží nouzový stav. Bude stačil pouhý apel na lidi, aby se nestýkali? “Já věřím, že současná vláda má vše promyšlené, že měla dostatek času na to, aby si zanalyzovala situaci. Také věřím, že bude i více lidí očkováno třetí dávkou. Věřím, že i bez vyhlášení nouzového stavu dokážeme epidemii zkrotit,” komentuje předseda senátu a dodává, že co se povinného očkování týče, záleží na tom, kolik lidí umírá. Čím více lidí umírá, tím více vychází nutnost očkování na povrch. Můj pohled je takový, že se musíme chovat tak, aby nebylo nutné plošné povinné očkování. Na druhé straně si uvědomuji, že je nutné, aby byly očkovány některé profesní skupiny, které přichází do styku s nejrizikovějšími pacienty,” nechává se slyšet Vystrčil.

Lipavský dokáže naslouchat

Prezident Miloš Zeman nakonec jmenoval Jana Lipavského do funkce ministra zahraničí. “Já jsem s panem Lipavským docela spolupracoval například v době, kdy jsem připravoval některé zahraniční cesty a mohu říci, že jsme se celkem v názorech shodovali. Mám z něho pocit, že se s ním dá dohodnout. Je to člověk, který druhého člověka poslouchá. Neznamená to, že budeme mít vždy stejné názory,” vysvětluje předseda Miloš Vystrčil.

Kompetenční žaloba by jmenování vlády oddálila

Již mnoho let nad námi visí problém, který mohl být vyřešen kompetenční žalobou, ke které nakonec nedošlo. Z hlediska toho, co je před námi… že bojujeme s covidem, že jsme v situaci, kdy zdražují energie, a kdy se musíme prát s navyšováním státního dluhu… určitě není chyba, že k tomu nakonec nedošlo. Vládu jsme potřebovali rychle a kompetenční spor by jmenování vlády jistě prodloužil. Já oceňuji rozhodnutí pana prezidenta, že nakonec vyhověl návrhu předsedy Fialy,” uzavírá předseda senátu pan Miloš Vystrčil.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme