Roman Šmucler: Jako lékaři mi vadí rozdělování národa na očkované a neočkované

22. prosince 2021·Zprávy·Iva Pavlousková

Roman Šmucler (Foto: Frekvence 1)

Šéf stomatologické komory Roman Šmucler věří novému ministru zdravotnictví Vlastimilovi Válkovi. Souhlasí, že do popředí musí jít osobní zodpovědnost. Zubaři přistupují stejně k očkovaným i neočkovaným. Debata ohledně koronaviru je u nás potlačována, přitom nikdo nemá patent na rozum.

„Viru se nelze vyhnout. Kdo se chtěl chránit očkováním, mohl a může. Kdo je nemocný, tak bychom ho měli konečně léčit doma. Nečekat, až mu bude blbě a na JIPu už mu nedokážou pomoci,“ řekl Roman Šmucler v Press klubu Frekvence 1. Vzhledem k omezeným kapacitám plýtváme na lockdowny a testování finanční prostředky, které bychom mohli investovat na výstavbu nových nemocnic nebo na nákup potřebných přístrojů jako magnetické rezonance, CT atd. Pozornost a péči bychom měli soustředit především na ohrožené skupiny, což jsou hlavně starší lidé s komorbiditami.

Strašně jsme si navykli na milosrdný lži. Řeklo se, že po dvou injekcích to zmizí,uvedl Roman Šmucler. Vadí mu, že politici Čechy strašně podceňují, že nebudou nic dodržovat, proto jim raději lžou.  „Mně jako lékaři vadí rozdělování národa, očkovaný a neočkovaný.  Česká stomatologická komora jasně řekla, že rozdíl mezi očkovaným a neočkovaným z hlediska přenosu nemoci prakticky není,“zdůraznil a dodal: „Stejně se chováme k očkovaným i neočkovaným, protože si myslíme, že je to etické.“ Připomněl, že mnoho zubních lékařů očkuje už od jara, dokonce se proočkovali navzájem.

 Pan ministr Vlastimil Válek je podle něho zkušený ve zdravotní politice, jeho slabým místem je komunikace.  Koronaviru velmi dobře rozumí, nyní záleží na tom, jaký na něho bude vyvíjený tlak, a jak ho ustojí. Souhlasí s ním, že důležitá je osobní odpovědnost. Myslí si, že u nás se o koronaviru málo diskutuje a debata je spíše potlačována, místo toho abychom společně hledali nejlepší řešení. Nikdo podle něho nemá patent na rozum.

Vliv na špatná čísla má i fakt, že patříme mezi nejtlustší národy. Všechny proto vyzval, aby sportovali. On sám nyní trénuje na tradiční Jizerskou 50. „Zdraví si nekoupíte. Nikdo vám ho v tabletě neprodá. Zdraví je i o tom, zda jste pozitivní a užíváte si život,“ řekl Roman Šmucler na závěr rozhovoru pro Frekvenci 1.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme