Mladík nafackoval soše, policisté ho přiměli k omluvě

16. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Šestnáctiletý Arsenij na ulici v běloruském hlavním městě dal facku soše, ale policejní hlídka jej vzápětí dopadla a přiměla, aby se omluvil výtvarnému dílu, zobrazujícímu městského strážníka z éry carského Ruska. Video s minskou verzí zločinu a trestu zveřejnilo běloruské ministerstvo vnitra.

Socha na omluvy nereagovala, ale ti, kdo ji střeží, potrestali mladíka obviněním z drobné výtržnosti a rolí ve ‘výchovném’ snímku, o kterém debatuje celé Bělorusko,” poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Mladík měl asi smůlu v tom, že výtvarné dílo, odhalené loni ke 100. výročí existence běloruské milice (policie), se nachází poblíž sídla ministerstva vnitra a u celostátně proslulé vazební věznice, čili v přísně střeženém prostoru. Není jediný, komu se socha městského strážníka moc nelíbí. Loni na jaře ji místní anarchista dal na krk oprátku, ale také jej chytili a musel zaplatit pokutu, odpovídající v přepočtu přibližně 1400 korunám. Později mládež k soše přinesla pohřební věnce.

Pro nás, pro nás všechny v milici, kde sloužím 30 let a byl jsem na všech zapeklitých místech, je to více než svaté místo,” prohlásil o soše náčelník minských strážníků generál Aljaksandr Barsukov.

Pejsek, který je součástí výtvarného díla, nevadí ani obyvatelům, ani opozici, poznamenala BBC. Až teď se prý objevily jízlivé komentáře, proč služební pes neochránil strážníka před chuligánem? Jiní vtipálci se zase ptají, zda holubům budou strážci sochy čelit palbou ze služebních pistolí. Další se vůbec podivují nad ochranou sochy “slouhy carského režimu” v zemi, která stále slaví výročí bolševické revoluce jako státní svátek. “Rána celému režimu. Kdy se naše policie přestane ztrapňovat?” usoudil o policejním zásahu uživatel s přezdívkou Iron Maiden.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme