Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář s přítelkyní: Motivem byla jeho práce

26. února 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Na Slovensku byl zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak (†27), který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. Napsal to dnes Denník N s odvoláním na slovenské ministerstvo vnitra, podle něhož byla zavražděna i novinářova partnerka. Vražda Kuciaka zřejmě souvisí s jeho prací.

Zločin byl spáchán během víkendu v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v rodinném domě 27letého Kuciaka, který se zabýval zejména podezřeními z daňových podvodů. Přitom se tyto případy týkaly především lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Nejpravděpodobnějším motivem vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka byla jeho investigativní novinářská práce, řekl dnes na tiskové konferenci v Bratislavě policejní prezident Tibor Gašpar. Kuciak se stal obětí vraždy spolu se svou partnerkou ve svém bydlišti. Jde o první případ vraždy novináře v novodobé historii Slovenska.

“Nejpravděpodobnější verzí je, že to (vražda) souvisí s jeho novinářskou prací,” řekl Gašpar s odvoláním na obhlídku místa činu. Dodal, že případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře. Gašpar uvedl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. K vraždě podle něj došlo v období od čtvrtku do neděle, kdy byly nalezeny tělesné ostatky obou lidí. Zbraň na místě neštěstí policie nenašla.

Kuciak se jako reportér online portálu Aktuality.sk věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Psal také o kontroverzním podnikateli Mariánu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval.

V posledním materiálu se Kuciak zabýval aférou kolem podnikatele Mariána Kočnera spojeného podle médií s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů. Kuciak loni na sociální síti podle médií napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.

Na začátku února psal o dalších podezřelých převodech bytů v luxusním komplexu Five Star Residence v Bratislavě. Dříve se věnoval také podnikání firem s nejasnou vlastnickou strukturou či podnikateli a dnes již bývalému členovi nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Romanu Vrťovi, který čerpal dotace i na údajně nezdařenou mobilní aplikaci.

Kočner, který se dostal do pozornosti již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí nejsledovanější slovenské soukromé televize Markíza pomocí pracovníků bezpečnostní služby, loni na podzim podle portálu Aktuality.sk Kuciaka zastrašoval. Portál tehdy uvedl, že Kočner Kuciakovi oznámil, že “se začne zajímat o jeho rodiče a rodinu” a že když zjistí “jakoukoliv špínu”, tak ji zveřejní.

Na Slovensku dosud není známý případ vraždy novináře. Slovenská média upozornila, že deset let je nezvěstný jiný investigativní novinář Pavol Rýpal, který se dlouhodobě věnoval tématům spojovaným s mafií. V roce 2015 policie zase žádala veřejnost o pomoc při pátraní pro redaktorovi ekonomického listu Hospodárske noviny Miroslavu Pejkovi.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme