Obchodníci varují. Na Vánoce se dá očekávat menší nabídka elektroniky, hraček i obuvi

27. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Lidé by se podle obchodníků měli připravit na výpadky některého zboží a to zejména v poslední čtvrtině letošního roku. Dovoz zboží nejen že prodražuje, ale komplikuje ho hlavně mezinárodní lodní doprava. Na Vánoce by tak v kamenných obchodech a e-shopech mohl být nedostatek notebooku, televizí či plyšových hraček. S informací přišel zpravodajský server ČT 24.

Vánoce tu jsou za necelé tři měsíce a někteří z nás již začínají přemýšlet nad tím, co svým milovaným pořídí. Už teď je ale jasné, že určitá část sortimetu bude mít výpadek. Zejména elektronika se potýká například s nedostatkem čipů.

Situace na trhu s čipy se podepisuje i na dostupnosti domácích spotřebičů, jako jsou třeba myčky, displeje, chytré televize a problematická je také dostupnost nových herních konzolí,” uvedla mluvčí Alzy Daniela Chovancová pro server. Těžko teď například seženete levný notebook v cenové relaci do patnácti tisíc korun, přitom jde o jeden z nejprodávanějších segmentu elektroniky před Vánoci.

To ovlivní i hračky na dálkové ovládání. Otázka je, jestli zboží, které jsme si objednali už před řadou měsíců, vůbec na Vánoce dorazí. Druhá věc ovšem je, že tu situaci víme už s nějakým předstihem a jsme schopni na to reagovat,” popsala pro ČT 24 ředitelka Hamleys Jana Doležalová.

S problémy se potýkají také dodávky s hudebními nástroji. Předpokládá se, že na trhu bude nedostatek digitálních pian, některých druhů kytar a baskytar. V osmdesáti procentech dodávek dochází ke zpoždění nebo k jejich zmenšení. To znamená nedostáváme zboží, které jsme si objednali,” dodal marketingový ředitel Kytary.cz Filip Černý pro server.

Krize zasáhla všechny výroby a obory. Za vším stojí zejména uzavírky ve velkých námořních přístavech a následky uvízlé přepravní lodi v Suezském průplavu. V následujícíh měsících se tak dá předpokládat, že nabídka prodejců a výrobců bude značně omezena.

Zprávy - další články

Doporučujeme