Parlament má své Parlamentní víno, bude ho dávat jako dary

14. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Sněmovna a Senát budou mít svá vína, která mají reprezentovat český Parlament a jeho zástupci je budou dávat jako protokolární dary. Titul Parlamentní víno 2019 má také pomoci propagaci tuzemských vín. Výsledky soutěže o tento titul v pátek ve Sněmovně vyhlásil její předseda Radek Vondráček (ANO), který také předal ocenění vítězům. Získala ho vína v sedmi kategoriích.

Hlavní cíl je propagace moravských a českých vín. Ta inspirace přišla ze zahraničí. Je mnoho parlamentů, které takovou soutěž pořádají, které mají parlamentní vína,” řekl novinářům Vondráček. “Byl jsem v Irsku a irské parlamentní víno je původem z Francie, tak já jsem opravdu pyšný, že můžu říct, že máme tak kvalitní vína, která si zaslouží být propagována. V jiných zemích je to prestižní označení,” dodal. Víno chce vzít jako dar předsedům parlamentů členských zemí visegrádské čtyřky na jejich nejbližším setkání v Popradu.

O titul se ucházelo 106 vín od 36 uchazečů. Vítěze vybraly odborné komise v Centru excelence ve Valticích. Označení Parlamentní víno 2019 bude možné na těchto produktech uvádět.

Pyšnit titulem se bude moci Ryzlink rýnský pozdní sběr ročník 2015 z Rodinného vinařství Jedlička v Bořeticích, Rulandské bílé pozdní sběr ročník 2016 z Vinařství Pavlov, Chardonnay výběr z hroznů ročník 2016 z Vinařství Jakubík a Frankovka pozdní sběr ročník 2016 od firmy Vinum Moravicum. Titul získalo i Rulandské modré pozdní sběr 2015 z Habánských sklepů a André výběr z hroznů ročník 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích. V kategorii sektů získal titul Chateau Radyně extra brut jakostní šumivé víno od Chateu Bzenec.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme