Paterčata z Milovic slaví páté narozeniny. Pamatujete?

2. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

První česká paterčata oslavila 2. června 2016 třetí narozeniny. Na snímku jsou rodiče Antonín Kroščen a Alexandra Kiňová s dětmi (zleva) Michaelem, Terezou, Alexem, Martinem a Denielem na snímku z 30. května pořízeném na hřišti v Milovicích na Nymbursku, 2016. (CTK Photo/Vit Simanek)

Je to už pět let, co s českou veřejností zamávalo narození přirozenou cestou počatých paterčat. Tehdy třiadvacetiletá maminka Alexandra Kiňová musela rodit císařským řezem. Od té doby toho rodina zažila opravdu hodně a vystupovala dokonce ve vlastním televizním pořadu.

Jaký je život s paterčaty, to ví skutečně jen velmi málo rodičů. Podle odborníků je šance na narození pěti dětí z jednoho těhotenství asi 1:55 milionům. Česká paterčata Alexandry Kiňové a Antonína Kroščena jsou navíc počata zcela přirozeně, což je naprosto výjimečné.

Kvůli množství dětí v děloze musela miminka na svět předčasně. Ačkoli na svět přišla 2. června 2013, vážila jen od 1214 do 1340 gramů a ještě měsíc proto musela být v inkubátoru. Domů se všichni společně dostali až v srpnu. Kvůli tolika novým dětem se navíc rodina musela přestěhovat. Do té doby žili rodiče s malým synem v jednopokojovém bytě, to už teď ovšem nebylo nadále možné.

Obec Milovice umožnila rodině získat nájemní smlouvu v bytě 3+1. Mladá rodina nebyla příliš majetná a tak se objevili štědří dárci, kteří jí chtěli trochu pomoci. To ovšem ve společnosti vyvolalo smíšené reakce. Někteří kritizovali, že rodina pobírá výhody zadarmo, zatímco jiné jsou taktéž v náročné situaci a pomoci se jim nedostane. Někteří lidé to dávali do souvislosti s romským původem dětí.

O životě výjimečné rodiny vznikl i třináctidílný dokument České televize, který zaznamenal první rok miminek na světě. Dokument však přinesl rodině jen další kritiku. Objevila se například nařčení z plýtvání a špatného hospodaření. Od té doby se proto rodiče raději drží stranou mediální pozornosti.

Matka Alexandra se navíc musela vypořádat se zdravotními problémy. Kvůli velmi náročnému těhotenství musela podstoupit hned několik operací břicha. Snaží se ale prý vnímat věci pozitivně. “Nejdůležitější pro mě je, že děti jsou zdravé a šikovné … Jsou hodně společenské a navzájem si pomáhají,” řekla loni v srpnu pro Mladou frontu Dnes.

Zprávy - další články

Doporučujeme