Pracuji na tom, aby se ukázalo, že vrahem nejsem, řekl omilostněný Kajínek na kritizované autogramiádě

20. září 2017·Zprávy·Redakce

Jiří Kajínek (56) ve středu v podvečer zájemcům podepisoval svou knihu Můj život bez mříží, která vyšla v roce 2014 . Muž, který je středobodem mnoha diskuzí, byl na základě udělení milosti prezidenta republiky po 23 letech propuštěn z vězení. Již první den na svobodě rozdával podpisy. Stejný boj o jeho autogram byl i ve středu večer v Praze.

Jiří Kajínek, omilostněný dvojnásobný nájemní vrah, v průběhu akce odpovídal na otázky a posléze hojně rozdával úsměvy i podpisy zástupům svých fanoušků. “V momentě, kdy mi soudkyně přišla sdělit, že jsem propuštěný, to byla euforie. Čekání na milost bylo krušné. Vězni se dokonce chodili modlit do kaple, aby letadlo z Číny s prezidentem nespadlo, aby mi milost mohl vůbec udělit,” zavzpomínal na období čekání na milost.

“Udělám maximum proto, aby došlo k vysvětlení celé události a aspoň uvidíme, co je v naší zemi možné a co ne. Moje nová kniha bude o politice, státních zástupcích, o vězeňské službě. A budu jmenovat plnými jmény, aby každý věděl, kdo je kdo. Řeknu pravdu, za kterou se nechám rád zažalovat,” slíbil Kajínek.

“Já nemohu volit nikoho jiného, než pana Zemana, on prokázal statečnost,” dodal Kajínek.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítly Vrchní i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

Kajínek byl propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou v květnu letošního roku. Byl odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let, známým se stal útěkem z přísně střežené věznice v Mírově na podzim 2000, zadržen byl tehdy po víc než měsíci. Nad milostí se tehdy pozastavila veřejnost, ale i někteří politici, další poukázali na to, že jde o pravomoc hlavy státu.

Autor: Nikola Hrkľová, Karolína Stránská

Zprávy - další články

Doporučujeme