Pražská teplárenská se omluvila ženě za diskriminaci. Nedala jí funkci kvůli pohlaví

7. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jednapadesátiletá ekonomka Marie Čauševićová hovoří s novináři u Obvodního soudu pro Prahu 7, který 25. září zamítl její žalobu na společnost Pražská teplárenská. Čauševićová firmu vinila z diskriminace kvůli pohlaví a požadovala dodatečné dosazení do funkce finanční ředitelky tepláren. Zkušená ekonomka, která v minulosti zhruba tři roky zastávala funkci finanční ředitelky v Severomoravské Plynárenské, byla podle žaloby diskriminována při výběrovém řízení na obdobné místo v Pražské teplárenské. Je přesvědčena, že ji představenstvo firmy nevybralo nikoli pro nedostatečnou kvalifikaci či zkušenostem, ale proto, že je žena.

Společnost Pražská teplárenská se ve čtvrtek v deníku Mladá fronta Dnes (MfD) omluvila ekonomce Marii Čauševićové za diskriminaci při výběrovém řízení na místo finančního ředitele. Spor trval od roku 2006. Žena požadovala dodatečné dosazení do funkce, omluvu v médiích a finanční satisfakci jeden milion korun. Soudy se několikrát přiklonily na stranu Pražské teplárenské. 

Společnost se Čauševićové v inzerátu v MfD omluvila za “jednání spočívající v diskriminaci z důvodu jejího pohlaví při výběrovém řízení na funkci finančního ředitele obchodní společnosti Pražská teplárenská, a.s., kterého se paní Ing. Marie Čaušević účastnila a v němž uspěla jako vhodný kandidát, avšak z důvodu jejího pohlaví nebyla do funkce finančního ředitele jmenována”.

Představenstvo Pražské teplárenské v roce 2006 nevybralo ekonomku na místo finanční ředitelky, přestože v konkurzu uspěla. Doporučila ji poradenská firma. Společnost raději vyhlásila nový konkurz, který vyhrál muž. Čauševićová se poté obrátila na soud. Šlo zřejmě o první podobný spor v Česku.

Obvodní soud stejně jako později městský soud dříve rozhodly, že firma Čauševićovou nediskriminovala. V roce 2009 pak přezkoumal případ Nejvyšší soud a dospěl k závěru, že ekonomka při výběru znevýhodněna byla. Kauzu vrátil zpět k projednání.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme