Přispějete na obnovu Notre-Dame? Ministerstvo kultury s Národním technickým muzeem vyhlásilo sbírku

23. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto Youtube /
cantonrep

V Česku vznikla další finanční sbírka na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame, kterou před týdnem poničil požár. Vyhlásilo ji Národní technické muzeum (NTM) za podpory ministerstva kultury, České filharmonie, pražského magistrátu a Univerzity Karlovy. ČTK to v úterý sdělil Adama Duška z NTM. Chrám přišel při požáru mimo jiné o střechu a věž nad křížením centrální a příčné lodě. Lidé mohou na jeho opravu přispívat i prostřednictvím sbírky, kterou minulý týden vyhlásila Česká biskupská konference.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) už dřív avizoval, že jeho úřad spolupracuje na uspořádání veřejné sbírky. Podle něj “finanční dary pomohou dobré věci a zachování kulturního symbolu pro další generace”. Číslo účtu nově zřízené sbírky na obnovu Notre-Dame je podle Duška 1159698550207/0100.

Číslo konta sbírky, kterou nedávno vyhlásila biskupská konference, je 5304779730/2700 a variabilní symbol 910770.

Na pomoc katedrále se v úterý večer také uskuteční v Rudolfinu benefiční koncert, při kterém velké pražské orchestry v čele s Českou filharmonií provedou Stabat Mater Antonína Dvořáka. Taktovky se ujme hlavní hostující dirigent ČF Tomáš Netopil.

Notre-Dame zasáhl požár minulé pondělí, než se ho podařilo o den později uhasit, shořela střecha, krov a plameny zničily i špičatou věžičku nad chrámovou lodí, takzvaný sanktusník. Vedle toho se zřítila část klenby. Na místě pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží.

Příčina neštěstí zatím není známa, vyšetřovatelé se ale domnívají, že požár mohla způsobit závada na elektrickém zařízení.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme