Radek Vondráček: Poslanci v moci výkonné jsou do určité míry nějakým vzorem. Všechna porušení nastavených opatření se musí postihovat

2. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Radek Vondráček (Foto: Frekvence 1)

Nelegální party v teplickém hotelu, která se konala minulou sobotu, zvedla u řad veřejnosti velkou vlnu nevole. Objevila se na ni řada prominentních osobností, jako Jiří Paroubek nebo Milan Hnilička. Tento incident a zjevné porušení opatření exkluzivně ohodnotil pro Frekvenci 1 předseda Poslanecké sněmovny (PS) Radek Vondráček (ANO).

Poslanec Radek Vondráček bere Hniličkovo pochybení jako závažné, ale je podle něj obdivuhodné, že okamžitě složil poslanecký mandát. Je prvním z nich, kdo složil mandát. Většina byla pak zvolena do Evropského parlamentu nebo se stali hejtmany. Tohle je teda poprvé, kdy někdo složil mandát v České republice, takže toto je významný krok,”řekl předseda PS.

Na druhou stranu by poslanci měli opatření dodržovat na první dobrou. “Poslanci a v moci výkonné ještě, jsou do určité míry nějakým vzorem,”říká Vondráček. Proto by měli při jejich porušení dostat stejný postih, jako každý jiný občan České republiky. “Všechna porušení se musí postihovat. A ti, kteří zkrátka tady mají být vzorem, když to poruší, tak nestačí pokuta za přestupek, musí z toho vyvodit i nějakou politickou odpovědnost,” dodává.

Policie, ale do hotelu, aby večírek zarazila, nepřijela. “Kdyby policie dostala upozornění, tak by určitě přijela,”uvádí předseda PS. Podle něj by měla policie kroužit všude, kde k nějakému pochybení dojde.  “Bohužel jsou do jisté míry odkázáni na nějaké to upozornění, nemůžou být totiž všude, doplnil.

Faltýnek je poslancem nadále

Zvláštní je, že Miroslav Faltýnek, bývalý místopředseda Hnutí ANO, který se v minulosti zúčastnil schůzky na Vyšehradě s bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, zůstává nadále poslancem. “Z hlediska obsahu je pravda, že ta schůzka na Vyšehradě a zatím se nepotvrdil žádný opak, tak to nebyl žádný mejdan, ale opravdu se tam potkali pracovně. Potkali se v nějaké místnosti, která nesouvisela s restaurací, ale i to naplnění toho porušení, ten přestupek tam možná nebyl tak intenzivní, a tak opovrhující tím, co se děje okolo události v Teplicích,” řekl Vondráček.

Podle předsedy PS to Faltýnek odnesl právě tím, že mu byla odebrána funkce prvního místopředsedy Hnutí.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme