Řetězce v Česku stáhly z pultů zeleninu s podezřením na listérie

10. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Na český trh se dostala mražená zelenina s podezřením na kontaminaci bakteriemi způsobujícími listeriózu. Prodejci ji nyní ve více evropských zemích stahují z pultů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela informaci o rizikové potravině prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Novinářům to v úterý oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala se do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard. Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.

Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce TescoLidlPenny Market a Makro.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali,” uvedl Kopřiva.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění zažívacího traktu, které postihuje zejména lidi se sníženou imunitou, seniory, těhotné ženy a novorozence. U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě uvařit. Riziková je naopak konzumace bez vaření, například v salátech a smoothies.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme