Ski areálům došla trpělivost: Odpadků a neukázněných návštěvníků mají dost

6. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Lyžařský areál v Olešnici na Blanensku. (Foto: ČTK)

I přes uzavření Ski areálů jsou sjezdovky plné sáňkařů a bobařů. Někteří se pak chovají jako utržení ze řetězu. Návštěvníci nerespektují nastavená nařízení, ale ani zásady slušného chování a ohleduplnosti. Některým střediskům došla trpělivost s neustálým nánosem odpadků na sjezdovkách a tak se rozhodly zavřít úplně. Informoval o tom deník Blesk.

Areály jsou uzavřené od 27. prosince. Bohužel to neodrazuje nadšené bobaře a sáňkaře, kteří si chtějí užít zimních radovánek. Na sjezdovkách vzniká chaos. Obvykle není možnost si dojít ani na toaletu. Lidé po sobě zanechávají na sjezdovkách odpadky a vůbec se neumí slušně chovat. S tím nadobro skoncoval Ski areál Klíny, kterému pohár trpělivosti přetekl.

“Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata a nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako samozřejmost, že to po nich někdo uklidí, rozhodli jsme se, že jim k tomu nedáme příležitost a areál uzavíráme i pro bobování a cokoli podobného. Omlouváme se těm, kteří se chovají slušně, “ napsali provozovatelé na Facebook Sport areál Klíny.

Následně středisko u příspěvku na Facebooku zveřejnilo fotografie, kde můžeme vidět zbytky rozbitých bobů, lopat a i výše zmíněné odpadky.

Neukázněné chování nepomáhá přírodě

Davy návštěvníků nepomáhají ani samotné přírodě. “Lidé netuší, jak se v přírodě mají chovat,” popsal pro Blesk Petr Stýbl z Českého svazu ochránců přírody. Chování by měly kontrolovat složky, které za ochranu Chráněných územích zodpovídají. Taky mohou rozdávat pokuty a uzavírat vstupy.

“I když jsou lyžařské areály zavřené, tak za to, co se v nich děje, zodpovídají vlastníci pozemků, popřípadě správci a provozovatelé těchto areálů,” dodává Stýbl pro Blesk. Je tak ve vlastním zájmu provozovatelů lidi ukázňovat.

S tím ale podle Blesku nesouhlasí ředitel Asociace lyžařských středisek ČR Libor Knot. Jelikož mají oficiálně zavřeno, tak nemohou posílat někoho do práce na úklid. Provozovatelé by tak následně přišli o nárok na příspěvek z programu Antivirus.

Foto: Facebook Sport areál Klíny

Zprávy - další články

Doporučujeme