Smrt gorily Bikiry zasáhla celou gorilí rodinu, včetně jejího druha Richarda. Co se jí stalo?

16. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková

Gorila Bikira (Zdroj: ČTK)

Pražská ZOO minulý týden přišla s informací, že uhynula gorilí samice Bikara. Příčinou úmrtí byla natržená břišní dutina. Ostatní gorily byly z celé události velmi nervózní a nechtěli se nechat zavřít do ložnic.

Zpráva o tom, že v pražské ZOO uhynula pětadvacetiletá gorilí samice Bikira otřásla celou republikou. Zřejmě podlehla následkům zranění, při kterém se jí protrhla stěna žaludku a došlo k vnitřnímu krvácení. “V současné době probíhají další vyšetření. Dokud nebudeme mít všechny závěry, nechceme spekulovat, co se Bikiře stalo,” řekla magazínu Blesk mluvčí ZOO Lucie Dosedělová.

Tragická událost měla ale vliv nejen na fanoušky zvířat, ale i na samotné gorily. O nich je známo, že jsou velmi vnímavé. Ráno po události byly neklidné a nechtěly se nechat zavřít do ložnic. Největší nervozita byla znát na Richardovi, který byl Bikiřiným druhem a zplodil s ní v roce 2011 samečka Tana. “Richard je stále nervózní a je vidět, že se smrtí Bikiry ještě úplně nevyrovnal. Ale přijímá potravu a komunikuje i s chovateli,” uklidnila všechny mluvčí ZOO. Návštěvníci o gorilí rodinu zatím přijdou, protože jsou ve vnitřním pavilónu, který je pro veřejnost z důvodů nařízení vlády uzavřen. Z důvodu špatného počasí nejsou gorily zatím pouštěny ven.

Richard truchlí

Stav Bikiry se zhoršil před týdnem, přesněji ve čtvrtek 8. dubna. “Byla malátná, unavená, snědla jen půlku dané stravy a nehýbala levým loktem,” informoval ředitel ZOO Miroslav Bobek. Její stav se nelepšil, právě naopak. V pátek nejevila zájem o potravu, měla třes a bledé sliznice. “Byla uvedena do celkové anestezie a převezena na veterinu,” uvedl ředitel. Chovatelé si mysleli, že za problémy může nákaza koronavirem, který prodělala v březnu. Bikira šla na operaci, veterináři ale zjistili, že má protrženou stěnu žaludku a celou břišní dutinu zaplněnou třemi litry krve. Její stav byl vážný, i když byla převezena na intenzivní péči a připojena na mimotělní oběh. Za tři hodiny gorila zemřela. Chovatelé ale bohužel zatím nezjistili, co se mohlo gorile stát.

View this post on Instagram

A post shared by Zoo Praha (@zoopraha)

Bikira se narodila 12. srpna 1995 v Amsterdamu. Odchována nebyla gorilami, ale lidmi, ale i když se jí dostávalo velké lásky, nebylo to pro ni přirozené. Dětství prožila ve gorilí školce. Do Prahy byla přemístěna, aby se mohla stát matkou, což se v roce 2011 podařilo. S Richardem měla samečka Tana, ale o mládě se neuměla postarat. Proto bylo převezeno do stejné školky ve Stuttgartu, kde vyrůstala i ona.

Od ostatních se gorila velmi odlišovala. Byla to jedinečná osobnost se zvláštní povahou. I proto tlupě chvilku trvalo, než ji přijala mezi sebe. “Myslím, že pro Bikiru nebyla tato pražská smečka ta pravá. Je možné, že zranění byla zapříčiněné dlouhodobou psychickou zátěží,” řekl pro TN.cz bývalý chovatel pražských goril Marek Žďánský. Bikara byla od ostatních samic rychle rozpoznatelná. Na černých rtech měla růžová znaménka a ráda chodila po dvou. Její povaha byla ale milá a přátelská, i když trochu jiná. Všichni ale na jedinečnou Bikiru budou vzpomínat v dobrém.

Zprávy - další články

Doporučujeme