Starosta Marsá Alam po smrti českého turisty: Žraločí útok řeší vědci

6. srpna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Českou i egyptskou veřejnost šokovalo úmrtí českého otce dvou dětí (†42), kterého v Marsá Alam po skoku do moře napadl žralok. Někteří cestovatelé po incidentu pociťují určité obavy a ptají se, co se vlastně stalo. Starosta města však všechny uklidňuje. Šlo prý o zcela mimořádnou událost. 

V pátek 3. srpna došlo k mezinárodní tragédii. Český turista (†42) a otec dvou dětí, který se ubytoval v blízkém hotelu, měl v úmyslu si se svou manželkou zaplavat v moři. Běžná dovolenková kratochvíle se však rychle změnila v naprostý horor. Poté, co muž skočil z mola do vody, ho okamžitě napadl žralok. Podle místních úřadů zemřel Čech s prvním kousnutím.

Zhrozená manželka celý střet sledovala z mola. Původně se chystala skočit do vody hned za svým manželem, když však uviděla žraloka a krev, naprosto zkoprněla. “Na toto vůbec nejsme zvyklí. Přijeli k nám dva vědci z Káhiry, kteří prozkoumají, co se stalo,” uvedl starosta Atef Wagdy pro deník Blesk.

Starosta zároveň ostře vyvrátil teorii, že v blízkosti mola měla plout loď s dobytkem, která snad dokonce měla zvířata vyhazovat přímo do moře. Nic takového prý není pravda. Příčinou toho, že žralok připlaval kriticky blízko, mohla podle něj být pouhá zvířecí zvědavost.

“Vydali jsme zákaz pro šnorchlaře a plavce v dané oblasti, 15 kilometrů na sever a na jih od místa. Turisté by si měli uvědomit, že když někdo plave ve vodě mezi 12. a 14. hodinou, slunce svítí přímo do moře. A když někdo šnorchluje nebo plave, jde z něj stříbrná záře, a to láká žraloky.A přichází to prozkoumat a očichat. Ne protože by chtěl jíst, ale prozkoumat to,” popsal Wagdy deníku.

“Místní a potápěči to vědí a turistům se to snažíme říkat. Proto pro potápěče zákaz neplatí, nikdy jsme žádný útok na potápěče neměli. Máme v oblasti 17 různých druhů žraloků a jen dva přicházejí blíže k pobřeží,” dodal starosta.

Zprávy - další články

Doporučujeme