Tomu se říká originální dárek. Paní z Ústí letěla na Mars!

26. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: Shutterstock

Netradiční vánoční dárek dostala Ústečanka Hana Vojtová. Její jméno odletělo společně se jmény dalších více než 41.000 Čechů a dalšími tisíci jmen pozemšťanů z celé planety na Mars. Virtuální palubní letenku našla pod stromečkem před rokem, sonda přistála v listopadu a sváteční čas tak Vojtová tráví sledováním toho, co se děje na druhé nejmenší planetě vesmírné soustavy.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) program Send Your Name to Mars (Pošli své jméno na Mars) zorganizoval s cílem rozšířit osvětu. V případě Hany Vojtové se to podařilo. “Když měla sonda startovat, držela jsem palce, jako bych letěla skutečně i já. S napětím jsem sledovala i přistání a teď se zatajeným dechem pozoruji, co vše sonda umí,” řekla ČTK Ústečanka, kterou obdaroval palubním lístkem zeť.

První vlnu zápisů jmen na mikročip k sondě InSight spustila NASA už před několika lety. Původně plánovaný termín startu se ale odložil, takže si mohli lidé zdarma nechat zapsat své jméno na druhý mikročip. Na něm je i jméno rodačky ze severu Čech. “Je to pro mě velmi vzrušující. Mám z toho fenomenální pocit, že se stávám součástí pokroku lidstva a zkoumání sluneční soustavy a že tam zůstanu na věčnost,” vyzdvihla Vojtová. “Když posílala sonda první snímky, měla jsem pocit, že je fotím sama,” poznamenala.

Zprávy - další články

Doporučujeme