Vláda je pštros, před problémy strká hlavu do písku, tvrdí Výborný (KDU-ČSL)

25. dubna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Vláda ANO a ČSSD je pštros, který strká před řešením problémů hlavu do písku. Řekl to ve Sněmovně předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Kritizoval také premiéra Andreje Babiše (ANO). Výborný uvedl, že existuje podezření, že premiér zneužívá své moci, aby se vyhnul spravedlivému procesu. Babišovi nyní hrozí obžaloba v případu Čapí hnízdo.

Kabinet podle Výborného odpovídá na dotazy opozice mlčením. “Je nepřijatelné, aby se vláda promlčela až k problémům, které přijdou,” řekl. Vládu kritizoval mimo jiné za to, že nemá návrhy důchodové reformy, dále za neefektivní hospodaření, nízký výkon veřejné správy a za neplněné sliby z výjezdů první Babišovy jednobarevné vlády do krajů.

“Kdyby premiér řídil své firmy tak schopně, jako řídí vládu, zkrachoval by,” řekl Výborný. Kabinet označil za vládu údržby a přejímání evropských směrnic. Očekávané důležité právní normy podle předsedy KDU-ČSL ministři nepředkládají. Připomněl také někdejší volební heslo hnutí ANO, že stát řídí nemehla. Podle Výborného je v současnosti pravdivé.

Poslanci se dnes sešli na schůzi, kterou svolali opoziční ODS, Piráti a lidovci ke kritické zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu za minulý rok, hrozícímu schodku státního rozpočetu a údajnému Babišovu střetu zájmů. Babiš se z jednání Sněmovny omluvil kvůli dlouhodobě plánované zahraniční cestě na setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky a Japonska.

Před hlasováním o návrhu programu schůze mohou na sněmovním plénu vystupovat jen řečníci s přednostním právem. Schůze se ale nakonec nemusí uskutečnit, pokud Sněmovna program neschválí. V takovém případě by se ke slovu ostatní poslanci nedostali a nehlasovalo by se ani o usneseních.

Zprávy - další články

Doporučujeme