Volby 2017: Hlavní témata politických stran přináší volební speciál na Frekvenci 1

27. září 2017·Zprávy·Redakce

Kdy budou volby do Poslanecké sněmovny, proč bychom měli jít volit a jaká základní témata jednotlivé strany preferují? Všechny hlavní informace přinášíme v našem Volebním speciálu 2017. Jít volit je svobodné rozhodnutí každého z nás, je to způsob, pomocí kterého můžeme sami přispět ke změnám v České republice. Co jednotlivé strany voličům slibují?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se uskuteční v sobotu 20. a neděli 21. října. Je tedy nejvyšší čas zorientovat se v politických stranách, respektive v tématech, s nimiž jdou do voleb.

Do říjnových voleb se přihlásilo 31 volebních uskupení. Je jich o sedm více než při minulých, předčasných volbách v roce 2013. Nominace předložily téměř všechny dosavadní sněmovní strany tedy ČSSD, ANO 2011, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Tomio Okamura se svým novým uskupením Svoboda a přímá demokracie. Kandidují ve všech krajích podobně jako Česká pirátská strana, Strana zelených, Strana svobodných občanů nebo hnutí Referendum o Evropské unii. Některá uskupení se ovšem nominovala jen v Praze či na jižní a severní Moravě.

Kromě tradičních stran, které jsou již z parlamentní politiky známy, se o hlasy voličů bude ucházet řada nováčků, ať už jsou to Realisté Petra Robejška, Dobrá volba 2016 nebo hnutí Sportovci pro společnost.

Do 15. srpna mohly strany a jednotlivá hnutí předkládat své kandidátní listiny krajským úřadům, 5. září pak proběhlo losování čísel hlasovacích lístků. Poprvé v historii České republiky budou výdaje na kampaň omezeny, maximálně je každé straně povolených 90 milionů korun.

Postupně vás v našem volebním speciálu seznámíme s těmito pěti hlavními tématy:

  1. Mzdy
  2. Členství v EU
  3. Daně
  4. Bezpečnost a migrace
  5. Přijetí eura

Už v příštím díle našeho volebního speciálu se podíváme v případě diskutabilního tématu minimální mzda například na to, která z kandidujících stran ji prosazuje nejvíce a co voličům slibuje.

ČTĚTE TAKÉ:Volby 2017: Strany vábí voliče. Slibují před volbami růst minimální mzdy i vyšší výdělky učitelů

Zprávy - další články

Doporučujeme