Vyplatí se před dovolenou natankovat doma? Výhled na léto je příznivý! PŘEHLED

30. května 2017·Zprávy·Redakce

Češi, kteří se chystají autem na letní dovolenou do zahraničí, by ideálně před cestou měli doma natankovat plnou nádrž. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Upozornili, že z oblíbených přímořských destinací jsou ceny pohonných hmot nižší pouze v Bulharsku, ze sousedních zemí pak v Polsku.

V samotném Česku mají podle nich ceny víceméně stagnovat. Podle údajů společnosti CCS, která ceny v tuzemsku sleduje, prodávají nyní čerpací stanice v ČR benzin průměrně za 30,62 Kč za litr a naftu za 29,67 Kč/l.

“Výhled na léto je pro motoristy příznivý. Ceny pohonných hmot by měly zůstat relativně nízko – momentálně jsou nejnižší od prosince. Výraznější zdražování ropy se nedá očekávat, jelikož jakýkoliv nárůst cen ropy bude doprovázen výrazným nárůstem produkce v USA a dalších zemích mimo kartel OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu),” řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Státy OPEC se minulý týden rozhodly prodloužit dohodu o omezení své těžby do března příštího roku. K dohodě se později připojila zhruba desítka dalších zemí mimo ropný kartel v čele s Ruskem. Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy byla dohoda pro trhy zklamáním. “Trhy čekaly razantnější omezení těžby, než jaké je realitou,” uvedl. Cena benzinu v Česku by se podle něj měla přes léto pohybovat na úrovni kolem 30,50 koruny za litr, nafta pak má stát průměrně 29,50 koruny za litr.

O něco vyšší ceny v ČR na úrovni 30 až 31 korun za litr nafty a 31 až 32 korun za litr benzinu Natural 95 očekává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. “Vliv letní turistické sezony na cenu pohonných hmot vnímám jako zanedbatelnou,” řekl ČTK.

Podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla ovlivní další vývoj cen benzinu a nafty v ČR česká koruna. “Pokud by posilovala, pohonné hmoty by měly zlevňovat,” uvedl. Dodal, že není vyloučeno, že do konce roku posílí česká měna na úroveň 20 Kč za dolar. “V tomto případě by pohonné hmoty mohly zlevnit až o asi dvě koruny na litr,” dodal. Americká měna je nyní nejlevnější od května 2016 a obchoduje se lehce nad 23,50 Kč.

Analytici se shodují, že ceny pohonných hmot v Česku stále patří k nejlevnějším v Evropě. Důvodem jsou podle nich především spotřební daně, které jsou v Česku nižší než v západní a jižní Evropě.

“Motoristé by měli určitě tankovat doma. Pokud tedy nejedou na dovolenou do Polska. Ve většině sousedních zemí, včetně Slovenska, jsou ceny pohonných hmot vyšší,” uvedl Kovanda. Podotkl, že benzin a nafta jsou v porovnání s Českem dražší také v Chorvatsku, Černé Hoře, Španělsku a zejména v Itálii. Apeninský poloostrov je z hlediska cen pohonných hmot v oblíbených turistických destinacích dlouhodobě nejdražší. Litr nafty tam v přepočtu stojí více než 37 korun, litr benzinu pak více než 41 korun.

Stejně jako v ČR i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny již tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích.

Aktuální ceny pohonných hmot ve vybraných evropských státech (v Kč za litr):

 

Zprávy - další články

Doporučujeme