Vzedmutá část dálnice D5 na Plzeňsku je po opravě opět průjezdná

10. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Oprava dálnice D5, Zdroj: ČTK

Dálnice D5 nedaleko Blatnice na Plzeňsku, která na konci května na 99. kilometru ve směru na Rozvadov popraskala a vzedmula se, je po opravě opět zprovozněná. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes v 8:20 uvolnila opravený úsek. Nový speciální beton, kterým správci dálnic opravili poškozenou část, prošel v sobotu všemi laboratorními testy, řekl v neděli ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Silničáři nyní ještě vracejí zpět středová svodidla na 95. a na 100. kilometru, tedy v místech, kde byla po dobu oprav doprava svedena do protisměru. Během dneška bude ale vše dokončeno a průjezdné bez omezení.

D5 popraskala 31. května kvůli přívalovým dešťům a horkům. Vozovku na 98. až 99. kilometru vzedmula na šesti deskách prudká alkalická reakce poté, co se voda při prudkém dešti dostala do spodních konstrukčních vrstev. Událost se obešla bez nehod.

Stavaři vybourali v místě zlomu čtverec 11 krát 11 metrů. Nejdříve vyčistili spodní konstrukční vrstvy a vyztužili zlom betonového podloží. Potom položili ocelové armatury a na ně ve středu nalili speciální beton. Materiál musel 48 hodin zrát, než se podrobil testům tvrdosti.

Při rekonstrukci nyní stavaři využili na betonových deskách kluzné trny. Používají je na celé trase rekonstruované dálnice D1, kde je zatížení nejméně trojnásobné v porovnání s úsekem na D5. Desky mají minimální životnost 30 let. Mohou se pohybovat proti sobě, nikoliv příčně. Už v pondělí vyčistili spodní konstrukční vrstvy a vyztužili zlom betonového podloží.

V popraskaném místě projede v průměru 25.000 až 30.000 vozů za den, z čehož je velký podíl nákladních aut. Každá spára musí přenést tisíce tun denně. Úsek je v provozu bez opravy 21 let.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme