Jana Zwyrtek Hamplová: Společnost je rozdělená, protože se nechala rozdělit

17. prosince 2021·Zprávy·Iva Pavlousková

Jana Zwyrtek Hamplová (Foto: Czech News Center)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla advokátka se specializací na veřejnou správu Jana Zwyrtek Hamplová. Podle ní je současná situace kolem covidu hrubě zneužívána k tomu, aby se vydávaly právní normy, které znepříjemňují život občanům.

„Společnost se nechala rozdělit. Bohužel. Napraví se to, až budeme chtít,“ uvedla Jana Zwyrtek Hamplová. Rozdělení bylo vyrobeno všemi opatřeními a tím, co se děje kolem jedné diagnózy, která byla vytažena ze všech ostatních. Covid nepodceňuje, není proti rouškám a lokálním preventivním opatřením. Myslí si, že očkování může pomoci rizikovým skupinám. Z medicínského hlediska podle ní ale nedává smysl rozdělovat společnost na očkované a neočkované. Očkovaný může přenášet nemoc i onemocnět, včetně těžkého průběhu. Očkování by mělo být skutečně dobrovolné, jak je deklarováno, ne lidi k tomu nutit. „Nelze někomu přikazovat očkování vakcínou, která nebrání šíření choroby. To je základní vlastnost, kterou musí mít každá vakcína, která se chce nařizovat jako povinná,řekla. Nesmysl je přikazovat očkování člověka, kterým chrání pouze sebe samotného. Je to stejné jako by se nařizovalo očkování proti chřipce či klíšťové encefalitidě. U dětí vůbec nechápe, proč by se mělo s očkováním začít. Připomněla i výrok Romana Prymuly, že by s očkováním dětí ještě počkal, až budou bezpečnější vakcíny. Dodala: „Plošné očkování dětí považuji za zločin.  U nich doporučuje očkování pouze na základě doporučení jejich dětského lékaře. U plošného očkování jí vadí, že lidé dostávají vakcínu, aniž by personál center nebo na nádražích znal jejich zdravotní stav.

Těm nahoře je úplně jedno, co oni páchají těmi nesmyslnými opatřeními ze dne na den. Podle toho, jak se vyspí,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová. Jako příklad uvedla nesmyslné zrušení vánočních trhů bez ohledu na prodejce a lidi, kteří se na ně těší.  Několika městům proto radila, aby vánoční trhy i rozsvícení ozdobeného stromku uspořádaly, protože lidem to udělá radost, život mají za poslední dva roky už tak dost komplikovaný.

Podle advokátky je rovněž absurdní, aby se v restauraci, v kině nebo u kadeřníka ukazovala informace o zdravotním stavu. To se týká právě například i informace o očkování proti covidu. Navíc je nesmyslné ptát se pouze na jednu diagnózu.  „Vše je politická hra, vůbec nejde o naše zdraví,“ dodala.

Neskutečně se podceňovala léčba od základních příznaků onemocnění. To vám řekne každý profesor na univerzitě,“ řekla v rozhovoru Jana Zwyrtek Hamplová. Zdravotníků jí je velmi líto. Zároveň připomněla, že nemocnice jsme měli přeplněné již v roce 2015.  Personální obsazení nemocnic je u nás dlouhodobě podceňováno, pro jejich posílení nikdo nic doposud neudělal. Za přeplněné JIP si můžeme sami tím, že jsme neuměli včas reagovat. Vše se soustředilo pouze na vakcinaci. Rozum jí zůstává stát, když vidí na dveřích ordinace, že se lékařská péče neposkytuje neočkovaným. Navíc to hájí i předseda lékařské komory, že si lékař může vybírat, koho bude léčit. Toto je neomluvitelné i z hlediska ústavního práva.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme