Zeman měl Chiraca za silného prezidenta, ocenil ho i Klaus

26. září 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Prezident Miloš Zeman považoval bývalého francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca za schopnou a silnou hlavu státu. Pošle do Francie kondolenci k Chiracovu úmrtí, uvedl dnes na dotaz ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Bývalý český prezident Václav Klaus označil Chiraca za svého dobrého přítele. Státníci Chiracova formátu podle Klause ve světové politice mizí.

“Setkal jsem se s ním, byl to schopný, silný a přátelský prezident,” citoval Zemana Ovčáček. Současný český prezident se s Chiracem opakovaně setkal na přelomu století, kdy vedl českou vládu a Chirac stál v čele Francie.

“Prezidenta Chiraca jsem dobře znal. Mnohokrát jsme se setkali, myslím, že jsme si dobře rozuměli a že jsme byli dobří přátelé. V dnešní době už ve světové politice státnici jeho typu mizí. Francie by opět potřebovala nějakého nového Jacquesa Chiraca,” uvedl na dotaz ČTK Klaus.

Chirac dnes zemřel ve věku 86 let. V čele Francie stál v letech 1995 až 2007, předtím vykonával také funkce premiéra či ministra vnitra a byl starostou Paříže. Stal se také jednou z osobností, které se zasloužily o prosazení jednotné evropské měny.

str jw

Zprávy - další články

Doporučujeme