Novým ministrem zdravotnictví má být Blatný. Zeman ho přijal v Lánech

27. října 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Miloš Zeman, Jan Blatný (Foto: Twitter / Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jednal s kandidátem na ministra zdravotnictví Janem Blatným, náměstkem ředitele Fakultní nemocnice v Brně. Na twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Schůzka na zámku v Lánech trvala asi hodinu, Blatný po jejím skončení před novináře nepředstoupil. Výsledky jednání zatím nekomentoval ani Pražský hrad. Blatný, který se jako lékař specializuje na dětskou hematologii, by měl ve funkci nahradit Romana Prymulu (za ANO).

Prymula má skončit po zveřejnění fotografií deníku Blesk, na kterých je zachycen, jak vychází v noci z uzavřené restaurace a bez roušky usedá do služebního auta. Setkal se v ní s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem a ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem.

Restaurace musejí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek proto ministra vyzval k rezignaci. Prymula uvedl, že nařízení vlády neporušil a sám rezignovat odmítl. Předseda vlády pak navrhl Prymulovo odvolání. Dosavadní ministr zdravotnictví později připustil, že by mohl ve funkci skončit ve chvíli, kdy bude znám jeho nástupce.

Babiš se s Blatným setkal už v pátek na úřadu vlády. Zemanovi následně v Lánech předal životopis kandidáta, jehož jméno do dnešního prezidentova jednání nechtěl komentovat. Nového ministra by do jeho úřadu chtěl uvést ve čtvrtek.

Zprávy - další články

Doporučujeme