Martin Kovář: Zatím to nevypadá, že by měl princ William na trůnu nahradit svého otce Karla III.

7. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Ondřej Kopa

Martin Kovář (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl historik Martin Kovář. S moderátorem Ondřejem Kopou probrali britskou monarchii a roční vládu Karla III., který se nyní potýká se zákeřnou rakovinou. Odborník na Velkou Británii se také rozpovídal o možné abdikaci, nástupu prince Williama a dalších tématech.

„Dnes si připomínáme rok od korunovace Karla III., britského krále. Za ten rok se toho stalo hodně. Karel III. v únoru oznámil, že má rakovinu,“ řekl v úvodu moderátor a navázal na otázku, jak nemoc ovlivnila jeho vládu. „Tři měsíce nebyl takřka vidět. Přijal pouze pár soukromých audiencí. Rozhodl se dál jednou týdně přijímat premiéra a předsedy jen s výjimkou, kdy byl na krátkou chvíli hospitalizován v nemocnici. Král se nyní vrací k plnění svých povinností. Může to na první pohled vypadat jako dobrá zpráva, média se shodují, že vypadá výborně, ale přeci jen je stále nemocný a léčí se,“ vysvětlil Kovář situaci královské rodiny.

Liší se vláda Karla III. od vlády jeho matky, královny Alžběty II.?

Moderátor Ondřej Kopa zavedl rozhovor k rozdílům mezi vládou Alžběty II. a jejího syna Karla III. „Od své matky se samozřejmě liší. Je to pravděpodobně nejlépe připravený následník trůnu v dějinách moderní britské monarchie. Přeci jen na to čekal dlouho. Je mu pětasedmdesát let, takže není nic, co by ho zaskočilo, co by nevěděl o chodu monarchie a procedurách, ale jeho vyšší věk a nemoc ho rozhodně znevýhodňují,“ odpověděl historik s tím, že britská média spekulují o tom, že Karel bojuje s nádorem slinivky břišní.

Nahradí na trůnu Karla III. syn William?

„Je možné, že by kvůli nemoci Karel abdikoval a nahradil ho syn William?“ položil zajímavou otázku Kopa. „Zatím se nic takového v médiích neřeší. Kdyby palác řekl, že něco takového zvažuje, tak by to znamenalo připustit prudké zhoršení nemoci či případné úmrtí krále,“ prozradil Martin Kovář. „Královna Camilla převzala za svého manžela mnoho povinností a podle informací to zatím na abdikaci nevypadá. Pokud by se však stav krále zhoršil, mohlo by na ni dojít,“ doplnil ještě historik.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme