Žena (38) měla milenci (28) zaplatit za vraždu manžela (71). Jsem snadný terč, bránila se u soudu

7. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

U Krajského soudu v Brně v úterý závěrečnými řečmi pokračovalo hlavní líčení v případu plánované vraždy seniora. Osmatřicetiletá žena svému milenci podle obžaloby slíbila 50 milionů korun za smrt svého jednasedmdesátiletého manžela. Pokusil se jej shodit z lomu na okraji Brna. Žena vinu popřela, byla podle ní pro policii snadným terčem. Podle obžalovaného ho k činu navedla. Státní zástupce pro ně navrhl trest nad 15 let vězení.

Podnikatel málem přišel o život 4. listopadu 2017. Obžalovaný osmadvacetiletý Josef K. manžela své milenky podle žalobce pod záminkou konzultace ohledně prodeje pozemků vylákal do lomu Hády. Tam ho podle žalobce shodil ze srázu, muž se ale zachytil kousek pod okrajem lomu. K. se ho snažil skopnout, avšak vyrušili ho jiní lidé, proto odešel, uvedl už dříve žalobce.

Žena vinu popírá. “Uvědomuju si závažnost obvinění i okolnosti případu, že napadený byl můj muž a pachatel je můj bývalý milenec, ale já za jeho jednání nemůžu nést vinu. Nevěděla jsem, čeho je schopný, neznala jsem ho. Měla jsem ho odhadnout,” řekla ve své závěrečné řeči.

Řekla, že pro policii byla snadným terčem, kdy byla jako manželka automaticky podezřelá. Podle ní neexistují žádné důkazy svědčící o její vině, obžaloba proti ní podle jejích slov stojí jen na výpovědi K. “Je to prolhaný a zákeřný psychopat, který ničil lidem životy už dříve. Nejsem blázen, abych někoho naváděla, zvlášť ne jeho,” řekla žena.

K. řekl, že by si to nikdy nevymyslel. Řekl, že se doznal a soud by podle něj měl brát v potaz, za jakých okolností se to celé stalo. “V tom soužití pro mě nebyly na prvním místě peníze, ale láska. Peníze byly až na druhém.Já udělal velkou chybu, že jsem se do obžalované tak ponořil. Vypracoval jsem si na ní určitou závislost,” řekl K.

Podle státního zástupce šlo o společnou snahu obžalovaných zbavit se seniora. Už dříve řekl, že poškozený nabyl majetku v hodnotě několika desítek milionů korun ještě před uzavřením manželství s obžalovanou a v případě rozvodu by na něj neměla nárok.

Naopak v případě úmrtí poškozeného by podle závěti byla před všemi ostatními upřednostněna. Motivací K. k vraždě pak podle něj bylo to, že chtěl být jediným partnerem ženy. Obžalovaným hrozí 15 až 20 let vězení, státní zástupce pro ně navrhl trest v první čtvrtině sazby. Soud rozsudek vynese 28. května.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme