Syrové ryby? Sushi vás přesvědčí!

Nikdy jsem netušila, že mi budou chutnat syrové ryby!

Takový čerstvý losos nebo tuňák mě ale rychle přesvědčili!

Jestli jste sushi nikdy nejedli, nezačínejte tím, co se prodává hotové v hypermarketech. V dobré restauraci je o poznání chutnější a čerstvější, pak si ho teprve zamilujete.

Jednoduché sushi si můžete udělat i doma. Potřebujete k tomu:

– rýži na sushi

– rýžový ocet

– sójovou omáčku na sushi (originál, nikoli českou)

– wasabi (zelený křen)

– plátky zázvoru (růžový nebo bílý)

– kousek čerstvé syrové ryby (losos nebo tuňák)

Jak na věc:

175 g rýže sushi pořádně propláchneme studenou vodou, přidáme 250 ml vody, uvedeme do varu a vaříme 2 minuty. Pak odstavíme a necháme 10 i 20 minut dojít.

Ve dvou lžících rýžového octa rozmícháme lžičku soli a cukru. Pak opatrně vmícháme do rýže převracením.

Tak, to bylo to nejdůležitější. Teď si připravíme ty nejjednodušší kousky sushi – nigiri.

Do dlaně nabereme množství rýže velké asi jako švestka a vytvarujeme mačkáním váleček.

Na jedné straně ho zlehka namázneme wasabi a na to položíme plátek čerstvé syrové ryby.

Už jenom namočíme v sójové omáčce a sníme dohromady s plátkem zázvoru:-)

Dobrou chuť! Vaše Linda