Andor Šándor: Není důležité, co Rusové chtěli. Důležité je, jak to dopadlo

21. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Helena Šulcová

Foto: Frekvence 1

Premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem (ČSSD) v sobotu oznámili, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích mají stát ruští agenti. Helena Šulcová proto v pořadu Press klub na Frekvenci 1 vyzpovídala bezpečnostního experta Andora Šándora. Věří informacím od vlády? A co podle něj napovídá prezidentovo mlčení?

K událostem kolem výbuchu ve Vrbětcích se v posledních dnech vyjádřil skoro každý. Jen málokdo má k situaci ovšem tolik co říct, jako bezpečnostní expert Andor Šándor. Ten je sice v jakýchkoli soudech zatím zdrženlivý, přesto si ale povšiml hned několika důležitých detailů, které podle něj stojí za pozornost.

Sputnik a cesta do Moskvy

Ať už jsou informace, které občanům sdělila vláda pravdivé nebo ne, jedno je podle něj jisté. “Ten příběh je založen na něčem, co se skutečně stalo. Nevíme, jestli se ten narativ nějak neupravil, jestli se k němu něco nepřidalo, nebo jestli se něco neubralo. Ale první pochybnost vzbuzuje fakt, že oba protagonisté té sobotní tiskovky neříkali pravdu o tom, jak dlouho o tom vědí. Tam jsem nepochopil, proč se to musí zatloukat. Možná si s tím nevěděli rady, možná chtěli do té doby vyřešit Sputnik, opravdu nevím,” zamyslel se Šándor na Frekvenci 1.

Informace o tom, jak dlouho o případu vláda věděla, je přitom podle bezpečnostního experta velmi důležitá. “Je prostě fakt, že pokud to ministr Hamáček věděl, a stále seděl na kufrech a chtěl se vypravit do Moskvy, aby zajistil Sputnik, který premiér říkal, že je zajištěn, tak to ukazuje, že to buď podcenil, nebo nedocenil,” myslí si.

Podle vládních představitelů se jednalo o zastírací manévr. “Tohle už bych neříkal vůbec. Snaha vytvořit představu, že abychom povolali velvyslance z nějaké země, tak kvůli tomu musí odjet nějaký ministr do té země, abychom to kryli, takovéhle vysvětlení nemůžu akceptovat,” vyjádřil se.

Výmluvné prezidentovo mlčení

Důležité je podle Šándora i prezidentovo mlčení. “Pro mě má v tom silnou validitu reakce Hradu,”uvedl v Press klubu. Prezident zatím pouze vzkázal občanům přes svého mluvčího, že o situaci ví, že podporuje kroky vlády a více se vyjádří až v neděli.

“To už má vypovídající hodnotu, která může znamenat dvě věci. Buď ten materiál, který pan prezident dostal, je natolik silný, že mu věří, nebo si chce dát nějaký čas, aby si ty věci ověřil. Evidentně nechce naskočit do toho rozjetého vlaku, a vyjádří se až v neděli. Uvidíme, s čím pan prezident přijde, ale normálně, a teď to nechci nějak zlehčovat, bychom očekávali něco ve smyslu ‘Koudelkovi čučkaři’ – a to se samozřejmě neodehrálo, takže to ten příběh činí validnějším. To celkem určitě musíme takto brát,” je přesvědčen.

Důležitý je výsledek

Po slovech premiéra o “útoku na zboží” se navíc ve veřejném prostoru hodně diskutuje o tom, zda šlo o akt státního terorismu či nikoli. V tomto má Šándor jasno. “Výraz státní terorismus bych nepoužil. Já bych použil výraz státní agrese, něco takového. Určitě bych nepoužil terorismus. V každém případě to mělo být plánováno ne jako státní agrese, ale jako kriminální čin, jako útok k zamezení čehosi. Ale jak říkají Rusové, ‘Chtěli jsme to udělat dobře, ale dopadlo to jako vždycky,'” zhodnotil.

Na tom, zda ruští agenti zamýšleli původně akci provést jako útok na zboží, ale podle něj ve výsledku tolik nezáleží. “Není důležité, co chtěli. Důležité je, jak to dopadlo. A jak to dopadlo, to víme všichni. Dva mrtví, obrovské škody, a to je přece věc, kterou nelze pominout,”uvedl Šándor.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme