Bohumil Pečinka: Šlachta má kampaň velmi dobře postavenou. Lidé mají rádi energii

18. června 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová

Komentátor z Reflexu Bohumil Pečinka. (Foto: Frekvence 1)

Podzimní parlamentní volby se pomalu blíží a volební kampaně jsou v plném proudu. Proč Piráti v současnosti stagnují? Čeho se bojí Andrej Babiš? A co se voličům líbí na Šlachtově Přísaze? To pro Frekvenci 1 okomentoval politický komentátor Bohumil Pečinka. 

Hostem Press klubu rádia Frekvence 1 byl komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Ten ostře sleduje předvolební dění a všímá si dynamiky jednotlivých stran. “Piráti a STAN měli od začátku roku velmi silný nástup, ale někdy tak koncem dubna, začátkem května začali ztrácet dech,” je přesvědčený.

Důvodem může být i to, že Starostové a nezávislí své pirátské kolegy neumí ukočírovat. Já myslím, že nemine den, aby se neobjevil nějaký ztřeštěný nápad Pirátů něco zavést, něco udělat, něco zdanit nebo zregulovat, něco zakázat, a že se najednou ukazuje, že je to strašně nevyzrálá strana, u které nejsou Starostové schopni eliminovat ty jejich největší blázniviny. A hlavně – hodně voličů středních vrstev, kteří chodí volit a rozhodují ty volby, si klade otázku, jestli jejich program není příliš radikální,” myslí si Pečinka.

Dva světy v rovnováze

Podle něj Piráti v současnosti stagnují a tzv. babišovsko-zemanovský svět jde naopak po propadu opět nahoru. “Jestliže máme dva světy, nebabišovský a babišovský, tak dnes je to tak padesát na padesát, je to v rovnováze,” hodnotí.

Nepravdivé výroky premiéra o záměru Pirátů zdanit přebytečné metry domů a bytů, a nastěhovat do domácností migranty, vnímá Pečinka jako projev strachu. “Oni mu neberou voliče, i když krajské volby, které byly v listopadu, ukázaly jednu věc: ANO v nich utrpělo velké ztráty. Sociologové zjistili, že voliči hnutí ANO odcházeli většinou ke STANu. Ten STAN, který je středový, ne příliš vyhraněný, tak tehdy kandidoval z těch třinácti krajů jen v jednom kraji s Piráty – v Olomouckém – jinak kandidoval sám. A on koncentroval kolem sebe hlasy těch, co odešli z hnutí ANO. Andrej Babiš si možná myslí, že tam jdou jeho voliči, ale já myslím, že to tak není,” říká Pečinka.

Podle Pečinky by Piráti na lživé výroky neměli reagovat soudem, jak nyní dělají, ale spíš citací svého programu a fakty. Je podle něj důležité, aby rozptylovali obavy veřejnosti, a ne určovali, co kdo může na internetu psát.

Vedle koalice Pirátů a STAN Babišovi odlévá hlasy také hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Některým voličům ANO se navíc nelíbí, jak se strana přeorientovala více doleva, nebo způsob, jakým přistupuje ke covidové pandemii.

Lidé oceňují energii

A proč si podle Pečinky právě Piráti a Šlachta vedou v poslední době tak dobře? “Já myslím, že lidé oceňují, když někdo má a rozdává energii. Když je to živé. Když mají jistotu, že když přijde do té vlády nebo Parlamentu, tak tam projeví jistý drive. A tohle mají jak ti Piráti, tak částečně i ten Šlachta. Marná snaha, on má tu kampaň velmi dobře postavenou,” hodnotí komentátor.

Podle Pečinky Šlachta dobře zvládl jak systematické objíždění obcí, ve kterých se osobně setkává s voliči, tak i kampaň na sociálních sítích. A právě v tom podle něj jiné strany žalostně selhávají.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme