Bohumil Pečinka: Reflex se vyprofiloval na antipanikářské periodikum, které vidí svět jinak, než různé televize a internetové servery

22. října 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Bohumil Pečínka (Foto: Reflex/Michal Kořán)

Časopis Reflex vychází od dubna 1990 a letos slaví své 30. narozeniny. Věnuje se široké škále politických, ekonomických, sociálních či kulturních témat z domova i zahraničí. Šéfredaktorem je od roku 2016 Marek Stoniš. Jedním ze známých komentátorů je i Bohumil Pečinka. Který pro časopis píše od roku 1991 a znovu se do něj vrátil po pauze v roce 1999. Tentýž rok získal novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky. Pro Frekvenci 1 odhalil co si redakce pro čtenáře připravila k oslavě svého výročí.

“Oslavy měly vypuknout 3. dubna. To jak víte byl nouzový stav a my jsme ještě týden před tím měli první ples Reflexu v pražské Lucerně a říkali jsme si, jestli to nemáme spustit tam a pak jsme si řekli, že ne, že to všechno odpálíme až od dubna,” sdělil komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka. Bohužel nikdo netušil co bude následovat. “Pak jsme si řekli, že to uděláme od října a je zase nouzový stav nakonec jsme dali, že 3. března 2021, ” popisuje aktuální situaci. Nakonec se redakce Reflexu rozhodla vydat letos aspoň výroční číslo, které má o třetinu více stránek a je z velké části vzpomínkové.

Také bylo velmi náročné vložit tak dlouhou dobu do jednoho čísla. “Dlouho jsme nevěděli, jak popsat historii 30 let na malém prostoru a pak jsme si řekli, že tedy vezmeme 30 obálek,” uvedl komentátor. Každý rok tak symbolizuje jedna obálka. “Dali jsme tam klíč a v těch 30 obálkách se promítají, za prvé autoři, fotografové, kolážišté a také tváře, které na těch obálkách byly,” popisuje Pečinka.  Z toho důvodu tam nesmí chybět například Bolek Polívka, Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek. “Pak jsme ještě udělali zvláštní přílohu, která je všitá v Reflexu a ke každé té obálce, dáváme příběh, jak ta obálka vznikla, jak inspirovala článek nebo jestli ji inspiroval článek,” dodal. Redakce se tak snaží čtenářům ukázat jak časopis vzniká.

Za 30 let existence Reflexu vzniklo asi 1 500 obálek. “V první fázi 450 dělal David Kraus a v posledních 11 letech to dělá kolážista Jan Ignác Říha,” uvedl Pečinka. “Což je ten nejvíce plachý tvor, jakého jsem poznal ve svém životě. Je to ale člověk, který vnímá politické, společenské, kulturní kontexty,” doplnil.

Původně redakce plánovala udělat v časopisu grafické a obsahové změny. Pak ale přišla pandemie a všechny plány se rozplynuly. “Nakonec jsme našli přidanou hodnotu v tom, že jsme začali poskytovat rozhovory s řediteli nemocnic a lékaři z první linie, kteří ty covid pacienty léčí a myslím si, že se během toho Reflex vyprofiloval na antipanikářské periodikum, které vidí ten svět jinak, než různé televize a internetové servery,” řekl komentátor. Ty totiž podle něj nejvíce kladou důraz na tu paniku a děs.

Články - další články

Doporučujeme