Bohumil Pečinka: Vítám, že premiér našel s prezidentem nějaká pravidla komunikace. To je ohromně důležité

22. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Bohumil Pečinka a Luboš Procházka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem speciálního Press klubu ve spolupráci s časopisem Reflex byl politický komentátor Bohumil Pečinka. S moderátorem Lubošem Procházkou okomentoval aktuální politické dění v České republice.

Vládě stále mnoho Čechů nedůvěřuje

Podle National Pandemic Alarm vládě premiéra Petra Fialy nedůvěřuje 65 % Čechů. Nedůvěra veřejnosti  převažuje i u schopnosti kabinetu řešit epidemii. Ve středu například vláda odsouhlasila, že očkování nebude povinné, byl to správný krok a podaří se takto uklidnit veřejnost? “Strany vládní koalice šly do voleb s tím, že povinné očkování nebude. Oddalovaly toto rozhodnutí, protože si chtěly nejprve otestovat, jak je infekční omikron a do jaké míry mohou na něj vakcíny působit. Za mě je to správné a rozhodně to není líbivé rozhodnutí,” uvádí komentátor Bohumil Pečinka s tím, že žádným rozhodnutím se v tomto případě všem nezalíbíte.

Kauza Farský

Poslanec Jan Farský v noci ze středy na čtvrtek oznámil, že rezignuje na post poslance za hnutí STAN. Podle komentátora strana už zaplatila tzv. politickou daň. “Tam je to z hlediska STANu špatné… Ty dlouhé dny, kdy něco vysvětlovali, obhajovali, pak mlčeli a teď vlastně udělají to, co měli udělat úplně na začátku,” popisuje a dodává, že se rozhoupali až v momentě, kdy premiér Petr Fiala (ODS) a bývalý předseda vlády Petr Pithart (KDU-ČSL) řekli v Událostech a komentářích, že není pravda, že by odchod Farského na stáž schválili. “V ten moment to už bylo neudržitelné.”

Zeman a jeho stanovisko, že bude komunikovat jen s premiérem

V prezidentském Press klubu se prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že si na porady k zahraniční politice bude zvát jen premiéra Fialu, protože si se šéfkou Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) nemá co říct. Pečinka by vyjádření pochopil, kdyby si Zeman nechal od cesty ten útok na další dva. “Protože zahraniční politika v Česku je tradičně strašně roztříštěná. Teď máme vlastně dvě ministerstva. De facto zahraniční ministerstvo pro Evropu a pro neevropu. Vlastně každý chce o zahraničních otázkách mluvit, vyjadřovat se. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby se to zkoncentrovalo do dvou lidí a jestli to budou zrovna tito a jestli budou schopni navázat i komunikaci s ministrem zahraničí, tak to bude jen dobře. Vítám to, že premiér našel s prezidentem nějaká pravidla komunikace. To je ohromně důležité,” uvedl politický komentátor.

Stínová vláda Andreje Babiše

Bývalý premiér Andrej Babiš (hnutí ANO) představil ve čtvrtek Stínovou vládu, ta ihned zasedla. Je to dobrý marketingový krok od hnutí? “Největší marketingový krok bude, jestli tam budou správní ministři. Viděl jsem seznam a někteří mě překvapili, například ministryně kultury (Jaroslava P. Jermanová pozn. red.),” říká Pečinka a dodává, že pokud bude tato vláda dělat výstupy a polemizovat s Fialovou vládou, tak proč by být nemohla.

Bude Andrej Babiš kandidovat na prezidenta?

Původně bývalý premiér na podzim říkal, že se do jara vyjádří k tomu, jestli bude kandidovat na prezidenta. Teď zase řekl, že to oznámí až v září. Je to záměrné kličkování? “Moje babička vždycky říkala, že když něco vypadá jak husa, kejhá a chodí jak husa, tak to je husa. V posledním čísle Reflexu máme velký článek Andrej z maringotky. Dali jsme kolegovi Pavlu Vondráčkovi zadání, aby se podíval na to velké auto, které si Andrej Babiš koupil na turné po republice, aby ho zhodnotil. A on tam popisuje, že možná Babiš neví, co si na tu kampaň koupil, protože tak přísná pravidla, která mají pro provoz tato auta, ho budou stát obrovské komplikace. A ano, když si někdo koupí za tolik milionů takové auto a chce s ním objíždět republiku, tak asi předpokládám, že se připravuje na nějakou volební kampaň, že nejede na Mácháč,” říká Pečinka a dodává, že oddalování oznámení je u českých politiků a kandidátu na prezidenta normální, jedná se o tzv. folklór upejpání se. On samotný v tom žádný pozitivní efekt nevidí.

Poslechněte si cleý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme