Eva Zamrazilová: Důležité je, aby si snížená inflace udržela stabilitu a nebyla jen přechodná

11. října 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Eva Zamrazilová. (Foto: Frekvence 1)

Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová přinesla do úterního podvečeru na Frekvenci 1 dobré zprávy. V Press klubu Čestmíru Strakatému oznámila pokles inflace, která snad zůstane stabilní a nebude jen přechodná. Upozornila také na snížení cen potravin, na nezbytnost konsolidačního balíčku a přiznala, že neví, jaký vliv bude mít na ceny plynu nový konflikt na blízkém východě.

Na pořadu dne je pozitivní vývoj inflace a výhled české ekonomiky pro následující měsíce a roky, přestože do příštích let nevidí ani paní Zamrazilová, ani nikdo jiný. “Budeme se snažit, co nejpoctivěji odhadnout vývoj, ale faktem je, že dnešní číslo bylo příjemným překvapením. Inflace klesla na 6,9 procent, což pro další vývoj znamená, že z pohledu měnové politiky míra inflace zpomaluje tak, jak jsme čekali a máme k tomu navíc i určitou rezervu. Vždy se díváme na to, co jsme čekali my, co čekali analytici a meziroční číslo bylo nižší, než jak očekávala ČNB a trh,” říká viceguvernérka.

Ceny potravin klesly o 1 procento

Inflace je vždy hra s čísly a lidé tomu ne vždy rozumí. Každý ale rozumí tomu, zda ceny klesnou, stoupnou, nebo jsou stabilní. Například potraviny trochu zlevnily a je tak vidět, že se jedná o změnu v trendu. Pokles o jedno procento je relativně hodně, ale s ohledem na to, že dříve zdražily o deset procent, je otázka, zda si toho lidé vůbec všimnou. Paní Zamrazilová je však toho názoru, že u některých položek je to významné. “U mléčných výrobků jde až o 20 procent. Vývoj je různorodý. U cíleného pásma bychom mohli být už v lednu. Už před mnoha měsíci jsem říkala, že čekám, že lednová inflace bude někde kolem 3 procent. Postupně by se měla blížit k 2 procentům. Pro mě ale není klíčová otázka, kdy se tam dostaneme, ale aby to nebylo přechodné, aby inflace udržela svoji stabilitu,vysvětluje Eva Zamrazilová.

V tuhle chvíli se zdá, že ceny plynu nám na burzách rostou. Je otázka, co s tím udělá konflikt na blízkém východě, který se rozhořívá a je otázka, kde budou ceny energií v zimě a kolik za tohle všechno budeme platit a jistě to ovlivní i opět ceny potravin. “Do soboty, než konflikt nastal, jsme čekali pouze pozitivní vývoj. Do jaké míry mohou být ceny plynu ovlivněny touto novou situací, si teď netroufám říct. Myslím ale, že se už jsme vycvičeni hledat flexibilně nové zdroje a možnosti. Nabídka se rozšířila a vlády reagují mnohem svižněji,” konstatuje paní viceguvernérka.

Konsolidace naráží na politický odpor

V tuhle chvíli Zbyněk Stanjura říká, že nepředpokládá žádný velký zákon dalších konsolidací financí. Je to v tuto chvíli rozumné? Neměla by být vláda odvážnější nejen v šetření? Paní Zamrazilová říká, že už upozorňovala na rizika veřejných financí. “Tehdy jsem se obávala, že bychom mohli z dluhu platit až 100 miliard úroky, což se potvrdilo. Konsolidace je v rámci naší budoucnosti ekonomiky nezbytná. Je to minimální krok, který je potřeba udělat. Faktem je, že narazili na neskutečný politický odpor, který ukazuje, že nejsou všichni schopni nahlížet na ekonomiku z pohledu vyššího principu,” má jasno Zamrazilová.

Touto cestou se dlouho jít nedá

Těsně před námi je další jednání o konsolidačním balíčku, který zatím není schválený. Část politické scény se proti němu jistě velmi ostře vymezí. Paní viceguvernérka ČNB by momentálně vládě doporučila hodně komunikovat. “Já nemám vládě co doporučovat, ale je to o komunikaci. Musí si uvědomit, že jestliže budeme z dluhu platit 100 miliard korun, ještě před pár lety to byly jednotky nebo desítky miliard. Ve výsledku o veřejných financích rozhodují občané. Proto je nezbytná komunikace, která jim ukáže, že touhle cestou se dlouho dál jít nedá,” upozorňuje host Press klubu Frekvence 1 Eva Zamrazilová.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme