Jana Zwyrtek Hamplová: Je nutné jednat i kdyby s Putinem. Česká republika by měla být neutrální

11. října 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jana Zwyrtek Hamplová, (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 byla bývalá poslankyně, starostka, advokátka a nově zvolená senátorka za obvod Kroměříž Jana Zwyrtek Hamplová. Sdělila svůj názor na válku, navrhla, jak by se měl konflikt řešit, připomněla své postoje v covidové době a také, jaký má názor na novou vládní kampaň ohledně očkování.

Světoví lídři by měli s Putinem jednat

Jana Zwyrtek Hamplová na sebe v posledních letech strhla pozornost zejména v období pandemie, kdy hlasitě vystupovala proti covidovým opatřením. Emoce vzbudilo i její vystoupení na protivládní demonstraci, a také sleduje ostře dění na Ukrajině. Právě v pondělí došlo k útokům na civilní cíle včetně dětského hřiště. “Tento útok je samozřejmě odsouzeníhodný. Konflikt na Ukrajině je nebezpečný od svého počátku. Stále ale říkám, že není možné eskalovat válku, ale je nutné jednat i kdyby s Putinem. Eskalace je špatně a dnešní útok je toho důkazem. Komentuji to jako laik, nejsem odborník. Snažím se ale používat selský rozum, snažím se vnímat to, co se dělo nedaleko od našich hranic v bývalé Jugoslávii. Mým názorovým cílem je, aby válka skončila v rámci dohod a měly by se v tom angažovat veškeré světové velmoci. Konflikt eskaluje a neřeší se mírové jednání,” tvrdí senátorka a dodává, že chápe postoj Zelenského, že odmítá s Putinem jednat, dokud obsazuje jeho území, nicméně podle ní by se měli sejít lídři světových velmocí a domluvit se.

Dále by podle jejího názoru měla Česká republika upustit od velikých prohlášení, která nás ohrožují. “Jsme středoevropská malá země a já jako senátorka se netajím tím, že Česká republika by měla být neutrální stát,” hlásá bývalá poslankyně Jana Zwyrtek Hamplová.

“Teď budu více slyšet.”

Po jejím zvolení se objevila spousta komentářů a titulků. Co je momentálně jejím cílem? Důvodem mé kandidatury bylo nejenom prezentování a mediální zveřejňování. Já bych chtěla přispět tím, že se věnuji senátnímu právu, ústavnímu právu… na půdě Senátu bych chtěla přispět k jeho práci a hodlám se dostat ke smlouvám v době pandemie, které způsobily miliardové škody. Mám pocit, že byly uzavírány nekvalifikovaně, neinformovaně, a to bylo špatně. Vadí mi dvojí metr. Teď bude můj hlas více slyšet. Dřív jsme měla problém některé informace zveřejňovat,” říká nově zvolená senátorka.

Vzhledem k tomu, že si paní senátorka své postavení vypracovala, protože místo billboardů chodila do ulic, jistě ví, co lidi momentálně nejvíc trápí a s čím se na ni obraceli. Především mi hodně děkovali za pomoc v covidové době, že jsem jim pomáhala ubránit se nátlaku ohledně očkování a druhá věc je samozřejmě energetická krize. To je důsledek právě sankcí a naše vláda to neřeší. Nám to může likvidovat podniky a negativně ovlivnit několik generací do budoucna. To mě vrátilo do politiky, přesto že jsem se v ní už nikdy nechtěla ocitnout,” tvrdí Jana Zwyrtek Hamplová.

Vláda rozjíždí novou kampaň Očkujeme se pro život beze strachu a někomu se může zdát, že to jsou jen vyhozené peníze, protože, kdo se očkovat chtěl, už se očkovat nechal. Tuto i předchozí kampaň považuji za klamavou. Kdyby šlo o jakékoliv zboží, půjde o klamavou reklamu. Jsou to vyhozené peníze. Nesouhlasím s tím, že vakcína ochránila tolik lidí. Jsem v kontaktu s řadou významných lékařů a ti říkají závěry, že vakcína je stále ve zkušebním provozu. Vždy jsem se ptala na informace a po dvou letech jsem se konečně dostala k jasnému vyjádření ministerstva zdravotnictví, které mi potvrdilo, že v době objednávky vakcín, nemělo o ní absolutně žádné informace. Přesto ji lidem doporučovalo,” konstatuje senátorka Zwyrtek Hamplová, která byla hostem Press klubu Frekvence 1.

Zprávy - další články

Doporučujeme